Hrvatski radio

Radio Rijeka

15 godina centara za mlade PGŽ: raste interes za cjepivo protiv HPV-a

08.07.2021.

13:47

Autor: Olivera Vinković

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: Olivera Vinković / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ i Županija primorsko-goranska već 15. godinu provode program centara za mlade kroz savjetovanje o spolnom ponašanju i izbjegavanju rizičnih situacija. Osim toga, ovo je izazovno razdoblje pandemije korona virusa i cijepljenja mladih porotiv te bolesti.

Županijska pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić istaknula je da je cilj programa bio spriječiti rizično ponašanje, u smislu smanjenja spolno prenosivih bolesti, zatim spriječiti neželjene mladenačke trudnoće te omogućiti dijagnostiku i usvajanje pozitivnih stilova življenja.

Voditeljica odjela školske i sveučilišne medicine NZZJZ PGŽ Nataša Dragaš Zubalj podsjetila je da u Zavodu imaju iskustva s nekm drugim preporučenim, ne i obaveznim, cjepivima, kao što je HPV. Posljednjih godina bilježe rast broja zainteresiranih za to cjepivo, pa se nadaju: "...da će ljude ova cijela situacija osvijestiti i da će zapravo biti ti koji će ustvari htjeti cijepiti svoju djecu."

Poslušajte izjave:

Malatestinić i Zubalj: važno je osvijestiti problem i spriječiti veći problem, pripremila Olivera Vinković

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.