Hrvatski radio

Radio Rijeka

15 godina digitalizacije: Radio Rijeka sjeća se tehnološke prekretnice

31.10.2020.

13:36

Autor: HRT - Radio Rijeka

Daleko smo dogurali... (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Daleko smo dogurali... (Foto: Tatjana Sandalj / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Točno 31. listopada prije 15. godina Radio Rijeka je digitalizirala proces proizvodnje programa - dotadašnje analogno snimanje govornog i glazbenog materijala zamijenjeno je novim, digitalnim radom na računalima. Magnetofoni i vrpce za zapis i arhiviranje tonskog materijala otišli su u povijest.

Znači, analogni način pohranjivanja i arhiviranja na vrpce zamijenili smo novim, digitalnim sustavom Radio Assist 7, francuske tvrtke Netia, koji je odabran za cijeli Hrvatski radio. Osim toga, razvijena je mreža i usvojen jedinstveni program za komunikaciju Hrvatskog radija i svih regionalnih centara u Hrvatskoj.

U prvoj fazi, na jednom računalu za montažu i stanicom za emitiranje u programskoj režiji, obrađivali smo samo priloge koji su se emitirali u programu. Otada smo napravili puno koraka u digitalnom audio-svemiru...

Da podsjetimo, Radio Rijeka je još 1995. godine bila jedna od prvih u Hrvatskoj koja je, uz suradnju Multilinka, ostvarila streaming na internetu i time omogućila praćenje programa u cijelom svijetu. Iste godine smo, uvođenjem jingle mašine DAR 20, bili prvi u Hrvatskoj koji smo dijelom digitalizirali propagandni program i špice emisija.

Procesa digitalizacije podsjetio se u programu Radio Rijeke dugogodišnji šef tehnike Anito Jelović, poslušajte:

Anito Jelović o velikim digitalnim koracima, pripremila Iva Pavletić Crnić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.