Hrvatski radio

Radio Rijeka

150 godina od izuma torpeda: postavlja se izložba u skladištu na Žabici

21.12.2015.

13:23

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izložbom zbirke torpeda, stručnim skupom o industrijskoj baštini te revijom filmova i knjiga iduće godine će u Rijeci biti obilježena 150. obljetnica izuma Luppis - Whiteheadova torpeda. Najavljeno je to danas, na 149. obljetnicu tog izuma.

U bivšem željezničkom skladištu na Žabici već je postavljen dio buduće izložbe. Sljedeće godine bit će otvoren i stalni postav ovoga tehničkog izuma koji svjedoči o invenciji i tehničkim sposobnostima naših ljudi, istaknuo je Velid Đekić, predsjednik Udruge za očuvanje industrijske baštine Pro torpedo.

Najkraći dan u godini, 21. prosinca, rođendan je jednog od najznačajnijih riječkih izuma. Na današnji dan 1866. godine austrijska komisija je potvrdila da je Luppis - Whiteheadov torpedo prihvatljiv te da se u Rijeci mogu nastaviti već započeti pokusi.

Godina koja dolazi u bit će godina torpeda kojeg su u Rijeci izumili Ivan Giovanni Luppis i Robert Whitehead. Obilježit će se nizom događanja u koja se uključuju i Muzej grada te Pomorski i povijesni muzej, Grad Rijeka i Županija te brojne udruge, a Udruga Pro torpedo bit će 19. svibnja domaćin 7. Međunarodne konferencije o industrijskoj baštini, iduće godine u potpunosti posvećene 150. obljetnici izuma torpeda.

Sljedeće godine bit će otvoren i stalni postav ovoga tehničkog izuma koji svjedoči o invenciji i tehničkim sposobnostima naših ljudi, istaknuo je Đekić: o izumu i značaju Luppisa i Whiteheada te njegovoj tvornici pokraj brodogradilišta 3. maj, koja je prerasla u sad već ugašenu tvornicu Torpedo.

Na pitanje zašto u vrijeme prosvjeda protiv žica slavimo izum u ono doba najubojitijeg oružja, Đekić kaže: "Nikome ni ne pada na pamet da slavi torpedo kao oružje, već kao vrhunski tehnički izum čija su rješenja korištena i u mirnodopske svrhe, primjerice u raketama koje lete u svemir, i u podmornicama koje zaranjaju pod more. Zato, ako želimo u visine ili u dubine, moramo se sjetiti doprinosa riječkog torpeda."

Dio izložaka u skladištu na Žabici dolazi iz Pomorskog i povijesnog te iz Muzeja grada Rijeke. Ravnatelj Muzeja grada Ervin Dubrović kaže da je taj izum lansirao Rijeku na europsku i svjetsku scenu kao znanstveno, tehničko i industrijsko središte.

U obilježavanje 150. obljetnice torpeda zajednički su se uključili i Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka te Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja. "Mislim da smo dobro počeli, zajednički, prvim koracima prema izložbi u ovom prostoru koji nam je ponudio Grad, i koji je privremen, ali će sigurno poslužiti još neko vrijeme. Izložba torpeda i pratećih tehničkih izuma bit će postavljena ovdje u središtu grada, na oku našim građanima, ali i brojnim turistima. Nadam se da će pomoći osvijestiti značaj industrijske baštine i onog što imamo", kaže ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Tea Perinčić.

Uz prvi riječki torpedo, primjerci iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća bit će predstavljeni javnosti na izložbi u svibnju iduće godine. Prilog Neve Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.