Hrvatski radio

Radio Rijeka

2. listopada, rođendan Mahatme Gandhija, Međunarodni je dan nenasilja

02.10.2016.

13:40

Autor: Nikolina Deranja

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkoj Gradskoj vijećnici u okviru obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja održana je rasprava o ostavštini Mahatme Gandhija čiji se rođendan rezolucijom UN-a od 2007. godine u cijelom svijetu obilježava kao Dan nenasilja te promocija mira kao osvještenog kolektivnog dobra.

Današnju raspravu organizirali su Grad Rijeka, indijsko veleposlastvo i Udruga Joga u svakodnevnom životu s namjerom da potaknu javnu raspravu o univerzalnoj važnosti nenasilja te o Mahatmi Gandhiju, jednom od najvažnijih boraca za ljudska prava, građansku i političku slobodu koristeći pasivni otpor i građansku neposlušnost kao osnovne metode borbe.

O Gandhijevoj ostavštini i njegovom neprocijenjivom utjecaju na promišljanje globalnog mira i osobnog napretka na svim razinama kroz nenasilje i poticanje tolerancije i ljubavi govorio je indijski veleposlanik Sandeep Kumar, a na Gandhijevu neumornu cjeloživotnu borbu protiv neznanja i predrasuda kroz ukazivanje da su ljubav, tolerancija i prihvaćanje drugih i drugačiji temelj svih drevnih filozofija širom svijeta podsjetio je predsjednik hrvatske Hinduističke vjerske zajednice Swami Vivekpuri.

Današnji program obilježavanja Međunarodnog dana nenasilja okončan je simboličnom sadnjom stabla lipe u parku na Delti kod Spomenika oslobođenja.

Poslušajte izjave: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.