Hrvatski radio

Radio Rijeka

20 godina obrazovanja učenika s teškoćama u riječkoj Ekonomskoj školi

25.10.2017.

12:55

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Riječka Ekonomska škola Mije Mirkovića slavi 20. godišnjicu obrazovanja učenika s teškoćama. Obilježavanje je počelo danas prigodnim programom, a sutra će biti održan okrugli stol o socijalizaciji učenika s teškoćama i osoba s invaliditetom kroz bavljenje sportom.

Nastavu u riječkoj Ekonomskoj školi pohađaju srednjoškolci s teškoćama u razvoju, i do danas je trogodišnje i četverogodišnje programe završilo 114 učenika. Njihovo obrazovanje počelo je prije 20 godina na inicijativu Miljenka Mišljenovića, predsjednika Udruge osoba s cerebralnom i dječjom paralizom.

"Dvadeset generacija je već prošlo, dosta ih je završilo fakultete, neki rade, neki ne. Zadovoljni smo, tretman u školi je jako dobar i vrlo uspješno završavaju razrede", kaže Mišljenović.

Srednjoškolci s teškoćama su na nastavi u inkluziji ili djelomičnoj integraciji, a riječ je o učenicima s autizmom, oštećenjima vida ili sluha te s motoričkim teškoćama, kaže ravnateljica škole Laura Grubišić. "Imamo četverogodišnji program upravnih referenata i dva trogodišnja - administrator i pomoćni administrator. U sustavu imamo i dvije profesorice rehabilitatorice, fizioterapeuta i medicinsku sestru", tumači Grubišić.

Daria Ljevar ide u 2.G razred s djelomičnom integracijom i talentirana je za pisanje. "Dolazim iz škole u kojoj sam bila potpuno integrirana i kada sam ovdje došla jedna djevojka je rekla kako bi sjedila sa mnom. Ja sam ostala paf - netko želi sjediti sa mnom..! I tako smo, eto, počele i sad smo nerazdvojne, a komunikacija s ostalima kao s prijateljima je jako dobra i baš smo jako povezani i dobro se snalazimo", govori zadovoljno Daria. Javlja Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.