Hrvatski radio

Radio Rijeka

200 godina bicikla

10.09.2013.

12:01

Autor: Edi Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Bicikl je sve popularnije prijevozno sredstvo - jeftin je, ne zagađuje, vozač usput stječe kondiciju. Puna dva stoljeća nakon što je izumljen, bicikl doživljava svoju renesansu. Jeste li za đir?

Uskoro ćemo obilježiti 200 godina od izuma bicikla, čiji je drugi razvojni ciklus počeo u tehnički sofisticiranom 21. stoljeću. Ne tako davno velika zastupljenost bicikala u prometu ukazivala je na zaostalost i siromaštvo zemlje u kojoj se bicikl tako mnogo koristi. Danas najveći rast upotrebe bicikla kao prometnog sredstva bilježe neke od najrazvijenijih zemalja svijeta poput Švicarske, Njemačke, skandinavskih zemalja, Austrije i Francuske.

Danas gotovo 30 milijuna Nijemaca vozi bicikl više puta tjedno, a u uporabi je, između ostalih bicikala, i milijun i 300 tisuća na električni pogon. Prodaja bicikala bilježi rast od 17 posto, a cikloturizam ostvaruje 10 posto ukupnog prometa turizma u Njemačkoj - što iznosi 10 milijardi eura godišnje.

Zbog svega navedenog ne čudi da je Eurobike 2013 - najveći specijalizirani biciklistički sajam u Europi - krajem kolovoza otvorila njemačka kancelarka Angela Merkel.

Biciklističku priču te fotografiju modificirane replike drvenoga međunožnog gurala Karla von Draisa iz 1817. godine donosi vam Edi Kišić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.