Hrvatski radio

Radio Rijeka

25 godina Hrvatsko-turskog društva u Rijeci

26.03.2021.

11:45

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Ivor Mažar

Foto: Ivor Mažar

Foto: - / -

U Rijeci je održana konferencija za medije povodom obilježavanja 25 godina djelovanja Hrvatsko-turskog društva Rijeka, osnovanog na inicijativu prvog predsjednika Društva Ante Simonića, u vrijeme kada su u Hrvatskoj nastajala brojna društva međudržavnih prijateljstava.

Društvo je osnovano prije 25 godina, točnije 30. studenoga 1995., a zbog dobro poznate epidemiološke situacije svečanost obilježavanja 25. godišnjice nije se mogla održati u studenom prošle godine i uz nekoliko prolongiranja obilježava se izložbom na postamentima na Korzu u terminu od 30.03. do 06.04.2021.

Teme iz spektra dvadesetpetogodišnjeg rada biti će izložene na 20 postamenata i tako će kratki presjek djelovanja Društva biti prezentiran javnosti. "Time Društvo ostvaruje ciljeve boljeg upoznavanja i zbližavanja u različitosti koja nas čini bogatijim i sretnijim društvom, a Rijeku - Lukom različitosti", poručuju iz Društva.

U dvosmjernoj suradnji na boljem upoznavanju želja je bila po prvi put na turskom jeziku predstaviti djela Ivane Brlić Mažuranić što je i ostvareno organizacijom prijevoda na turski, dječjeg romana "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" i bajke "Šuma Striborova". U suradnji s Katedrom za turkologiju FF u Zagrebu i nakladničkom kućom Bulaja na turski jezik preveden je animirani film autora Alistaira Keddie iz Škotske kao dio nagrađivanog multimedijskog projekta "Priče iz davnine" Bulaja naklade.

"Ovo je jedinstven prostor kojemu koegzistiraju brojne multietničke tradicije. Već 25 godina popunjavaju se kockice mozaika naše prošlosti, arhivske, rukopisne i tiskane studije, festivali, izložbe, predavanja o ličnostima i osebujnim pojavama kakvih nemaju ni narodi s većom kulturno-povijesnom tradicijom", istaknuo je predsjednik HTDR-a Zlatan Bakalović

"Veseli me da nakon 25 godina društvo i dalje funkcionira na jednoj zavidnoj razini i vjerujem da će i u budućem razdoblju biti pokretač brojnih projekata”, rekao je Ante Simonić, a podpredsjednica Društva Esma Halepović Đečević istaknula je kako je od brojnih osnovanih sličnih društava mali dio nastavio s radom do danas te da je HTDR jedno od najaktivnijih. Poslušajte izjavu Zlatana Bakalovića:

Zlatan Bakalović o 25 godina Hrvatsko-turskog društva u Rijeci, pripremila Neva Funčić

Hrvatsko-tursko prijateljstvo (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Hrvatsko-tursko prijateljstvo (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.