Hrvatski radio

Radio Rijeka

25 godina od priznanja samostalne Hrvatske: veliki doprinos Riječana

16.01.2017.

15:19

Autor: Saša Vuksan

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dvadeset i peta obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske obilježena je danas svečanom akademijom u Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci. Akademiju su organizirali Primorsko- goranska županija i Grad Rijeka.

Doprinos Rijeke na putu do međunarodnoga priznanja naglasio je gradonačelnik Vojko Obersnel. Podsjetio je kako je zbog svoje konfiguracije, "šarenoga" nacionalnog sastava i vojarni u samom gradu, Rijeka predstavljala potencijalnu uništavajuću buktinju. Ali, grad je sačuvan.

"Uspio je hrabrošću i mudrošću pojedinaca, uz veliku potporu građana, postati centar za prihvat prognanih iz drugih krajeva Hrvatske, a u oružani boj krenulo je mnogo Riječana, uz odaziv na mobilizaciju veći od 95 posto", istaknuo je Obersnel.

Uz zahvalu braniteljima, župan Zlatko Komadina odao je priznanja tadašnjemu državnome vrhu, osobito prvome hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, ali i Ivici Račanu, koji je, tvrdi Komadina, odlučnim ne Miloševiću pokrenuo povijesni kotač. Uz podsjećanje kako se temelji državnosti nalaze i u antifašzimu, odlukama ZAVNOH-a te Ustavu iz 1974. godine, Komadina je podsjetio i na pogreške i promašaje u posljednjih 25 godina, osobito na kriminal u privatizaciji.

"Nitko od nas ne može pak biti zadovoljan da danas svjedočimo velikoj nezaposlenosti, zbog čega na tisuće, najviše mladih, odlazi u inozemstvo. Ako smo mogli i uspjeli tada, istom se snagom i odlučnošću moramo fokusirati na drugi cilj - svojoj državi osigurati razvoj, prosperitet i dostojanstveni život svih građana", rekao je Komadina.

U prigodnome programu nastupili su ženska klapa "Luka" te učenik drugoga razreda srednje Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Matej Mijalić na violini. Svima koji su za slobodu dali život odana je počast minutom šutnje. Javlja Saša Vuksan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.