Hrvatski radio

Radio Rijeka

28 godina elitnih postrojbi Hrvatske vojske

22.05.2019.

16:40

Autor: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Obljetnica specijalnih postrojbi Hrvatske vojske (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Obljetnica specijalnih postrojbi Hrvatske vojske (Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka)

Foto: - / -

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga su u Delnicama nizom događaja obilježili svoj dan te 28. obljetnicu osnutka elitnih postrojbi Hrvatske vojske. Na središnjoj je svečanosti, uz ostale visoke dužnosnike vlasti, oružanih snaga te NATO saveza, sudjelovao i ministar obrane Damir Krstičević.

Podsjetivši na ratne uspjehe elitnih postrojbi Hrvatske vojske, zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga, brigadni general Perica Turalija istaknuo je kako su one danas poželjan partner u međunarodnoj vojnoj suradnji.

"Ponude za suradnju, koje dobivamo od naših saveznika, najveće su priznanje koje možemo dobiti za naš rad. To potvrđuje kompatibilnost naših i savezničkih snaga, što čini temelj zajedničkog i uspješnog djelovanja", rekao je Turalija.

Zahvalnost i priznanje elitnoj postrojbi, na svečanosti je izrekao Zapovjednik Zapovjedništva NATO saveza za specijalne operacije viceadmiral Colin Kilrain. Zamjenik zapovjednika glavnog stožera hrvatskih Oružanih snaga general pukovnik Drago Matanović je potom naglasio da je obučavanje pripadnika specijalnih postrojbi zahtjevan i težak posao. "Na tom će se temelju nadograđivati svi budući zahtjevi, koji proizlaze iz nacionalnih potreba te kretanja u međunarodnom okruženju.", dodao je Matanović.

Zapovjedništvo specijalnih snaga svojim primjerom pokazuje kako izgleda domoljublje na djelu, rekao je ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević"Svoju vrijednost ste puno puta dokazali u ratu, ali i tijekom operacija potpore miru. Vi specijalci ste elita vojske pobjednika. Vrh ste koplja Hrvatske vojske. Nastavite predvoditi primjerom.", poručio je Krstičević pripadnicima postrojbe.

Ferdinanad Sučić, Joško Kapetanović i Ivica Opačak poginuli su pripadnici specijalnih postrojbi po čijim su imenima danas nazvana tri objekta vojarne stožernog brigadira Ante Šaškora u Delnicama. Poslušajte prilog Nenada Lučića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.