Hrvatski radio

Radio Rijeka

28. obljetnica osnutka 111. brigade Hrvatske vojske: ratni put bez mrlje!

27.06.2019.

15:33

Autor: Neva Funčić

Predstavnici 111. na prijemu u PGŽ-u (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Predstavnici 111. na prijemu u PGŽ-u (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Kroz legendarnu 111. brigadu je tijekom i nakon Domovinskog rata prošlo 27 tisuća boraca i ročnih vojnika, a na ratnom putu nije zabilježila nijednu mrlju, istaknuto je u povodu 28. obljetnice osnutka.

Svečana proslava 28. obljetnice osnutka bit će u utorak 2. srpnja u Omišlju, najavili su predsjednik Kluba zapovjedništva 11. brigade Vlado Milković i umirovljeni brigadni general Frano Primorac. Predstavnike udruga 111. brigade u Rijeci primili su danas predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić te riječki dogradonačelnici Nikola Ivaniš i Marko Filipović.

O ratnom putu 111. istaknuto je kako je od utemeljenja 2. srpnja 1991. godine kroz brigadu prošlo devet tisuća boraca. Brigada je služila i za obuku ročnika, u ratno vrijeme kroz brigadu je prošlo sedam tisuća ročnih vojnika, a nakon rata još njih 10 tisuća diljem Hrvatske.

"Na svom ratnom putu brigada je obavila sve zadaće, bez ikakvih tragova iza sebe. Radili smo sve po međunarodnom ratnom pravu", istaknuo je Vlado Milković, predsjednik Kluba zapovjedništva 111. Tijekom rata su poginula 53 borca, a ranjena su njih 282, što teže što lakše, rekao je Milković.

"Brigada je u svom ratnom putu prošla sve - bili smo u Lici, držali glavnu prometnicu i spriječili neprijatelja da izađe na more", istaknuo je umirovljeni brigadni general Frano Primorac. "Presjekli smo od Delnica, Brinja, preko Otočca i dalje. 111. je sudjelovala u oslobađanju Otočca", rekao je Primorac.

"Istaknuo bih nešto što se rijetko spominje: naša A-bojna bila je jedina profesionalna postrojba u tri županije. Napravili smo marš sa 450 vozila od Brinja preko Plaškog do Slavonskog Broda, bez ijedne greške", rekao je Primorac. "U Rijeci smo na Delti 26. srpnja 1992. imali prvi taktičko-tehnički zbor upravo zato da pokažemo tehniku i ljude kojima raspolažemo i razuvjerimo skeptike koji su govorili da smo goloruki", rekao je Primorac. 

Istaknuo je kako su bili u srpskim selima, među hrvatskim državljanima. "Od Vodoteča, Drežnice, Prokljika, Brzića do Ponora, nama su svi građani bili isti. Mi smo slali sanitet koji je obilazio te ljude i nijedna jedina greška se nije dogodila. U Brinju smo imali bolnicu, a liječnici su dolazili s ovog terena. Škola je cijeli rat radila jer smo rekli da smo došli čuvati ljude, a ne šumu", rekao je Primorac.

Naglasio je i kako su za stanovništvo imali obuku baratanja minsko-eksplozivnim sredstvima, koje su pri povlačenju u potpunosti uklonili s terena. "Nismo imali nijedan nesretni slučaj, ni krađe niti paljenja kuće. Svi u zapovjedništvu su bili visokoobrazovani ljudi i tako su se ponašali", dodao je.

Brigada je dala puno visokih časnika, među kojima su tri generala: Sergio Rabar, Nikola Škunca i Frano Primorac , a za 30. obljetnicu priprema se snimanje filma i izdavanje monografije o 111. brigadi HV-a. Poslušajte:

Herojski ratni put 111. brigade, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.