Hrvatski radio

Radio Rijeka

3. maj i dalje bez plaća, sindikat pokrenuo zasebni postupak mirenja

16.08.2018.

12:31

Autor: Hina, Neva Funčić

Juraj Šoljić (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Juraj Šoljić (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

U riječkome 3. maju ni danas nisu isplaćene plaće. Sindikata metalaca stoga je predao zahtjev za pokretanje procesa mirenja u sporu s poslodavcem, naglašavajući da su radnici i članovi sindikata zabrinuti zbog stanja u 3. maju.

"Sve je vidljiviji nedostatak materijala, profila, opreme i ostalog potrebnog za normalno odvijanje proizvodnje. Da apsurd bude veći, gradnje koje se grade u brodogradilištu sve više kasne i gomilaju sve veće gubitke", naveli su u sindikalnom priopćenju upućenom javnosti i istaknuli da se radnici 3. maja se sve više upućuju na terenski rad izvan brodogradilišta.

Uljanik Grupa priopćila je u četvrtak kako plaća u toj tvrtci kasni jedan dan te da Uprava čini sve kako bi bila što prije isplaćena, dok sindikati traže hitnu isplatu najavljujući u suprotnom industrijske akcije. "Unatoč neistinama koje u medije plasiraju nelegalni i samoprozvani predstavnici radnika te politički aktivisti, danonoćno se radi na osiguravanju sredstava za plaću i plaćanje dijela potraživanja naših dobavljača. Uprava Uljanika je danas na neposrednom sastanku o svemu i u potpunosti informirala sindikate. Uprava radi sve da se ovaj problem riješi u najkraćem mogućem roku kako bi se promptno isplatile plaće i nastavilo s pripremom za primjenu programa restrukturiranja", priopćeno je iz Uljanika. (Hina)

Smatraju da su za nastalo stanje odgovorni Uprava i vlasnik, tj. dioničari u Puli, "koji su gurali glavu u pijesak negirajući da će se ovo dogoditi", kažu i podsjećaju da su u Sindikatu metalaca od listopada 2017. predviđali da uskoro više neće biti novca za plaće, a to su ponovili i nedavno, nakon objave financijskih rezultata za prvih šest mjeseci.

I dalje traže definiranje točne vizije opstanka 3. maja izvan sadašnjeg vlasništva Uljanika d.d. Iz sindikata naglašavaju da se proces mirenja kod resornog ministarstva otvara zasebno samo za 3. maj.

Objasnili su da se ne žele dovesti u poziciju u kakvoj su bili početkom godine, kada je počeo proces mirenja u društvima Grupe Uljanik, "a nakon toga se nije se znalo tko je radnik, tko suvlasnik dioničar i tko je čiji predstavnik".

Ističu da u 3. maju nemaju takvih dilema, da su svi radnici, a da vlasnik i Uprava moraju platiti radnike za odrađeni posao. Prema podacima iz sindikata, plaće u 3. maju isplaćuju se do 15. u mjesecu, za oko 1320 radnika.

Poslušajte izjavu predstavnika radnika u Nadzornom odboru 3. maja Juraja Šoljića i pročitajte cijelo priopćenje Sindikata metalaca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.