Hrvatski radio

Radio Rijeka

15:15 / 25.12.2020.

Autor: Neva Funčić

3. maj: istrage čiste stare račune, a tvrtka dogovara nove ugovore

Foto: Nel Paveltić / Pixsell

Foto: Nel Paveltić / Pixsell

Foto: - / -

Pred kraj godine raspliću se i neki korupcijski repovi. Uoči Božića policija je kazneno prijavila 11 odgovornih iz Uljanik Grupe te Hrvatske brodogradnje - Jadranbroda za čak 26 kaznenih djela, na teret 3. maja i države. Riječ je o novootkrivenoj šteti od 1,5 milijarde kuna. I to nije sve!

Šteta od 1,5 milijardi kuna koja je utvrđena u dva dodatna kriminalistička istraživanja o restrukturiranju riječkog Brodogradilišta 3. maj, a proveo ih je antikorupcijski odjel po nalogu riječkog Županijskog državnog odvjetništva.

To je dio istrage koja je nastavljena nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja iz ožujka 2019., a nakon kojeg je početkom ožujka ove godine podignuta prva optužnica u slučaju "Uljanik".

Predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić ističe da to još nije sve. Upravo je on sredinom 2017. DORH-u podnio prve prijave zlouporaba, a Šoljić kaže kako još nisu rašćišćeni svi računi.

"3. maj je služio kao bankomat", kaže, te dodaje da je trenutno situacija u brodogradilištu optimistična. Nakon duge stanke predan je prvi brod, užurbano se radi na još dvije novogradnje te na novim ugovorima.

Poslušajte razgovor o starim i novim računima te aktualnom stanju u 3. maju s Šoljićem, a u emisiju Tris javio se i direktor 3. maja Edi Kučan:

Šoljić o starim i novim računima, pripremila Neva Funčić

Tris: Edi Kučan, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.