Hrvatski radio

Radio Rijeka

3. maj kazneno prijavio bivše direktore Uljanika koji su im počistili račun

27.08.2020.

12:34

Autor: Neva Funčić

Juraj Šoljić (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Juraj Šoljić (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Nadzorni odbor 3. maja podnio je kaznene prijave protiv bivših menadžera Uljanika koji su im ovrhama počistili račun. Državnom odvjetništvu su prijavljene odgovorne osobe Uljanik Učilišta, Uljanik Poslovno-informacijskog sustava i Uljanik PIS-a u stečaju: Boris Dvoršak, Goran Pikota i Marko Zagorec.

Prijavljeni su zbog protupravnog pribavljanja koristi na štetu 3. maja. Kaznene prijave protiv bivših Uljanikovih menadžera podnesene su Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci za razdoblje od otvaranja do zatvaranja stečajnog postupka Uljanik PIS-a, a vezano za Uljanik Učilište, rekao je predsjednik nadzornog odbora riječkog brodogradilišta Juraj Šoljić.

"Nadzorni odbor 3. maja je iz dostupne dokumentacije utvrdio da navedena pozajmica i prihvaćene mjenice nikada nisu došle na odobrenje Nadzornog odbora 3. maja te ih je samostalno izdavao bivši direktor Maksimilijan Percan , bez znanja članova Nadzornog odbora Gorana Kutnjaka i mene kao predstavnika radnika", potvrdio nam je Juraj Šoljić.

Sva dokumentacija je bila u Uljanik PIS-u koji je vodio računovodstvene i knjigovodstvene poslove. Slijedom naplate i uvida u te mjenice, ustanovljen je iznos pozajmice od 2,6 milijuna kuna, što nikada nije odobreno na Nadzornom odboru 3. maja, rekao je Šoljić.

Šoljić podsjeća da je Nadzorni odbor 3. maja u listopadu prošle godine podnio kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u društvima Uljanik d.d., Uljanik Strojogradnja Diesel d.d. (bivši riječki Motori i dizalice) i 3. maj d.d., na čijem čelu je u to vrijeme odgovorna osoba bila Maksimilijan Percan. Prijava je podnesena jer je na čudan način oprošteno 7,5 milijuna kuna pozajmice, koja takođen nije išla ni na znanje niti na odobrenje Nadzornog odbora 3. maja, tumači Šoljić. Poslušajte:

Šoljić o kaznenim prijavama, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.