Hrvatski radio

Radio Rijeka

3. maj: Krenulo tegljenje, "Santiago" poslijepodne ponovno u Rijeci

12.12.2019.

13:01

Autor: Neva Funčić, Hina

Porinuće "Santiaga" (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Porinuće "Santiaga" (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Nakon što u srijedu nije mogao biti dotegljen u Rijeku zbog jake bure, jutros su tegljači Jadranskoga pomorskog servisa preuzeli tanker "Santiago" i tijekom dana bit će dotegljen u Rijeku, gdje bi trebao stići u poslijepodnevnim satima, ovisno o vremenskim prilikama na moru.

"Napuštanjem pulskog navoza priča sa 'Santiagom' je konačno gotova za nas", potvrdio je Hini predstavnik Jadranskog sindikata i član Vjerovničkog vijeća Uljanik brodogradilišta Samir Hadžić.

Tijekom jučerašnjeg dana krenula je i doprema opreme i materijala za "Santiago", koji se nalaze u skladištima Uljanik brodogradilišta u stečaju. Jedan dio opreme, barem ono što se smije tegliti skupa s brodom, ukrcao se na "Santiago", no najveći dio će se ipak dopremati šleperima u idućim danima i tjednima.

"Riječ je o popriličnoj količini materijala, tako da će to prilično potrajati", istaknuo je Hadžić.

Pritom će riječki škver do posljednjeg dana, odnosno posljednjeg zauzetog prostora, kako se doznaje, plaćati skladišninu Uljanik brodogradilištu u stečaju, shodno potpisanom sporazumu između 3. maja i Uljanik brodogradilišta u stečaju o tome što će sve i kako riječki škver platiti da bi mogao dotegliti ovaj svoj poluzavršeni tanker iz Pule.

"Santiago" je jedna od rijetkih novogradnji koje je 3. maj ugovorio u svoje ime, gradio svojim novcem, a španjolski naručitelj trebao isplatiti prilikom primopredaje. Kuma brodu je u listopadu 2016. bila aktualna predsjednica, no već tri mjeseca kasnije, u siječnju 2017., brod je otegljen u Uljanik, uz obrazloženje da će se ondje obaviti završno opremanje koje nikada nije napravljeno.

Naime, iako je iz 3. maja izvučeno više od milijardu kuna, riječko brodogradlište Uljaniku je za ležarinu broda dugovalo još milijun i 200 tisuća kuna. Dogovor je potpisan prošlog tjedna, a dio duga je već plaćen, rekao je stečajni upravitelj brodogradilišta Uljanik Loris Rak. U ponedjeljak 9. prosinca je 3. maj u potpunosti isplatio dug za skladišninu od nešto više od 250 tisuća kuna, dok je dogovoreno da će 900 tisuća kuna duga za ležarinu biti isplaćeno do 1. svibnja iduće godine, rekao je Rak.

Brod se napokon vraća u Rijeku, rekao je predsjednik Nadzornog odbora 3. maja Juraj Šoljić te izvijestio kako je tim od dvadesetak Trećemajaca jutros prije 4 sata krenuo za Pulu kako bi bili posada broda u teglju. Dio materijala za opremu Trećemajci već imaju, a za završetak gradnje 723 zatražit će i kredit uz potporu Vlade RH, rekao je Šoljić.

Inače, riječ je o tankeru koji je 3. maj gradio za španjolsku kompaniju Marflet Marine, a kuma gradnje bila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar KitarovićPoslušajte reportažni prilog te izjave Juraja Šoljića i Lorisa Raka: 

"Santiago" se vraća u Rijeku, pripremila Neva Funčić

Šoljić o tegljenju "Santiaga", pripremila Neva Funčić

Rak: Skladišnina je plaćena, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.