Hrvatski radio

Radio Rijeka

3. maj: počela gradnja prvog od pet brodova za kanadskog naručitelja

19.11.2015.

13:23

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novi kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk sa suradnicima danas je posjetio Rijeku. Nakon prijema kod zamjenika gradonačelnika Miroslava Matešića i župana Zlatka Komadine, kanadska delegacija bila je u brodogradilištu 3. maj.

Suradnja u brodogradnji već postoji jer su Kanađani u ožujku ove godine pojačali knjigu narudžbi za dva broda za prijevoz rasutog tereta. Kako se moglo čuti na prijemu, slijede i novi ugovori.

Gosti iz Kanade u 3. maju su prisustvovali početku rezanja limova za gradnju broda za prijevoz rasutog tereta, priopćili su iz Uljanik grupe. Riječ je o tzv. samoiskrcavajućem (self-unloading) bulku dužine 198,35 i širine 23,77 metara.

Uljanik je s kanadskom kompanijom Algoma dogovorio gradnju pet brodova za prijevoz rasutog tereta. Bit će to prvi takvi brodovi građeni u nekom od hrvatskih brodogradilišta, tvrde iz Uljanik grupe.

Namijenjeni su plovidbi Velikim jezerima na granici SAD-a i Kanade, što zahtijeva posebne dimenzije i veličinu, po čemu su takvi brodovi svrstani u posebnu kategoriju, stoji u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.