Hrvatski radio

Radio Rijeka

3. maj: porinut tanker "Santiago", kuma novom brodu hrvatska predsjednica

07.10.2016.

14:49

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U riječkom Brodogradilištu 3. maj navozi su popunjeni za iduće dvije godine, a danas je porinut tanker za prijevoz nafte za španjolskog naručitelja. Kuma broda bila je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Gradnja 723 drugi je od dva istovjetna tankera za španjolsku tvrtku Marflet Marine. Gradnja je počela u prosincu, a prvi tanker blizanac za prijevoz nafte i naftnih derivata trenutno je na opremanju. Dužine je 183, širine 32 metra i nosivosti 50 tisuća tona.

"Dajem ti ime Santiago!", rekla je kuma broda, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, te brodu i posadi poželjela mirno more i sigurnu plovidbu. Istaknula je da i ovaj novi brod dokazuje sposobnost "3. maja" da izgradi i najsloženije brodove te hrvatske brodograditelje zadrži u vrhu svjetske brodogradnje. 

Posebno je zahvalila vlasniku španjolske tvrtke Marflet Marine Carlosu Cremendasu na dugogodišnjem povjerenju, iskazanome i tijekom najtežih ratnih godina u Hrvatskoj.

"Prvi puta smo došli još 1991. godine, kada je veliki dio radnika brodogradilišta otišao na ratište. Pitali su nas tada hoćemo li prekinuti suradnju, a ja sam rekao -ne, ostajemo!", rekao je Carlos Cremendas koji je s obitelji i suradnicima prisustvovao današnjoj svečanosti. Brod je blagoslovio velečasni Luka Lučić, a u ime Uljanik Grupe, direktor "3. maj Brodogradilišta d.d." Domagoj Klarić zahvalio je svim projektantima, inženjerima i radnicima koji su sudjelovali u gradnji tankera te voditelju porinuća Željku Vučkoviću i njegovom timu.

Među brojnim uzvanicima na porinuću novog broda u riječkome brodogradilištu prvi puta su bila i djeca iz vrtića "Vladimir Nazor" iz Kastva te učenici Osnovne škole Eugena Kumičića iz Rijeke. "Najbolje je kad je pukla boca. Bilo je uzbudljivo i prebrzo!", kažu neki od budućih brodograditelja i pomoraca. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.