Hrvatski radio

Radio Rijeka

3. maj pred stečajem i opet u štrajku: slijede odluke o daljnjim akcijama

22.10.2018.

17:06

Autor: Neva Funčić

Štrajkaški odbor 3. maja (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Štrajkaški odbor 3. maja (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Radnici 3. maja od danas su u štrajku, nakon što postupak mirenja zbog neisplate plaća za rujan nije uspio. Sutra istječe i razdoblje od 60 dana neprekidne blokade računa riječkog brodogradilišta, nakon čega bi slijedio stečaj.

Radnici će se sutra okupiti u krugu brodogradilišta i u 9 sati odlučiti o daljnjim akcijama. Samo s jednim naručenim brodom, bez posla, bez materijala, bez pola milijarde kuna pozajmica izvučenih u Uljanik i bez plaća, trećemajci su opet u štrajku.

Sindikalni odbor za opstojnost 3. maja ponovno je presložen u Štrajkaški odbor, predvođen predsjednikom Veljkom Todorovićem, a njegov je zamjenik Boris Bučanac. "Nažalost, kod nas se povijest ponavlja, i mi smo opet u štrajku. Bila su obećanja i obećanja, naslušali smo ih se ove godine, no nitko još nije dobio obavijest o uplati plaće na račun. Nakon neuspjelog postupka mirenja, od danas nakon 13 sati, ponovno smo u štrajku", kaže Todorović.

Izvijestio je novinare i da su uoči sastanka s miriteljem, imali sastanak s predstavnicima uprave, te da je rečeno kako je dio vjerovnika, njih čak 85 posto, voljno povući blokadu s računa 3. maja na jedan dan. Iako se to nije dogodilo, Todorović se nada da će 3. maj izbjeći stečaj. "Mislim da stečaj ne ide nikome u prilog, stečaj izaziva kod ljudi strah, a taj strah je vrag", kaže Todorović. Račun 3. maja u neprekinutoj je blokadi od 24. kolovoza ove godine.

Bučanac dodaje kako račun još nije odblokiran, ali da informacije očekuju iz sata u sat. "Sutra ćemo biti pametniji. Za početak, u krugu 3. maja smo za 9 sati sazvali skup radnika na kojem ćemo dogovoriti što ćemo i kako dalje", rekao je Bučanac. Poslušajte što su novinarima rekli Todorović i Bučanac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.