Hrvatski radio

Radio Rijeka

3. maj: primopredaja car-carriera Neptune Barcelona

12.07.2022.

19:33

Autor: Robert Ferlin, Hina

Primopredaja broda u riječkom 3. maju

Primopredaja broda u riječkom 3. maju

Foto: Deni Gulija / Radio Rijeka

U riječkom 3. maju, u utorak poslijepodne održana je primopredaja broda Neptun Barcelona, a svečanosti je nazočio i premijer Andrej Plenković.

Brod duljine 200 metara može prevoziti 7000 automobila, na garažnoj površini od 58 tisuća četvornih metara na 13 etaža. Porinut je još 2018. godine.


Predsjednik vlade Andrej Plenković tom prigodom je istaknuo da je ovo pokazatelj da u Hrvatskoj žive industrijska proizvodnja i brodogradnja. To je rezultat zajedničkog rada radnika i kooperanata, umješne uprave 3. maja i doprinosa vlade, rekao je, dodavši da je brod sagrađen i dovršen u zahtjevnim okolnostima.


Važna je bila odvažna odluka vlade da postane vlasnik broda te da ga proda na tržištu, pri čemu je postignuta dobra cijena, rekao je premijer. Taj posao važan je i za jačanje gospodarskih odnosa Hrvatske i Grčke, dodao je.


"Vlada je uložila 4,5 milijardi kuna u brodogradnju i odlučila podržati gradnju brodova, jer je to važno za zadržavanje radnih mjesta i očuvanje tradicije brodogradnje. Vlada pokazuje da vodi računa o svakom dijelu Hrvatske, o svakom gradu i županiju i svakom vidu gospodarske aktivnosti, bez obzira tko je na vlasti", istaknuo je Plenković.

 

Direktor 3. maja Edi Kučan zahvalio je vladi i premijeru na podršci. Time se poručuje da je nužan nastavak industrijske proizvodnje i brodogradnje, rekao je.


Zadovoljstvo suradnjom istaknula je i vlasnica te predsjednica uprave kompanije Neptune Lines Melina Trablos. Grčki ministar pomorstva i otočne politike Ioannis Plakiotakis ustvrdio je da europska brodogradnja pokazuje oporavak te da je moguće u Europi graditi kvalitetne RO-RO brodove i luksuzne kruzere.

Bit će jedan od najvećih u floti vlasnika

Bit će jedan od najvećih u floti vlasnika

Foto: Deni Gulija / Radio Rijeka

Uz premijera, na svečanosti su bili i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Nazočili su i riječki gradonačelnik Marko Filipović i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


Premijer je u izjavi za novinare istaknuo da je prije tri godine dogovoreno da će vlada pratiti 3. maj kroz gradnju tri broda, među kojima je i Neptune Barcelona te da je to obavljeno financijski na "pozitivnoj nuli". Trudit ćemo se da bude i dalje u tim okvirima, dodao je.


Brod je temeljem ugovora o dovršetku gradnje preuzela država iz stečajne mase Uljanika. Izvorno je građen za norvešku kompaniju Siem.


Premijer Plenković je u nastavku otišao u Opatiju, gdje se sastao s Peterom Lürssenom, većinskim vlasnikom grupacije Lűrssen, u čijem su vlasništvu Liburnia Riviera hoteli.


Poslušajte kako je bilo u 3. maju:

S primopredaje broda u 3 maju za grčkog kupca:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.