Hrvatski radio

Radio Rijeka

3. maj: Vlada preuzela financiranje gradnje i prodaju broda

20.04.2021.

17:51

Autor: Dražen Zima

Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka

Foto: Dražen Zima / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U Brodogradilištu 3. maj potpisan je Ugovor o završetku gradnje broda za prijevoz automobila i kamiona, gradnje broj 514, na način da je Vlada preuzela financiranje njegovog dovršetka, a kasnije će brod prodati na tržištu.

Premijer Andrej Plenković se po obilasku gradilišta sušačke bolnice uputio na radni sastanak s predstavnicima Brodogradilišta 3. maj. Naime, novogradnja 514 bila je dio stečajne mase pulskog Uljanika, a na elektroničkoj javnoj dražbi kupilo ju je Ministarstvo financija. Vlada je zadužila Ministarstvo gospodarstva da s brodogradilištem potpiše ugovor o završetku novogradnje 514, a odobrila je i zaduženje od 22 milijuna eura kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak za financiranje tog posla.

Premijer je iznio i podatke da je Vlada u godini covida u Primorsko-goranskoj županiji očuvala 50 tisuća radnih mjesta te je isplaćeno 727 milijuna kuna za plaće radnika, koji bi inače vjerojatno bili ostali bez posla. S te strane smo zadovoljni da smo i ovu vrlo zahtjevnu godinu, kako u ekonomskom, financijskom i smislu zaposlenosti, uspjeli na najbolji način prebroditi, istaknuo je. (Hina)

Podrška Vlade riječkom brodogradilištu preuzimanjem financijskih obveza je dobar smjer u aktivaciji imovine koja je ležala na doku i otvara mogućnost zapošljavanja kapaciteta 3. maja u narednim mjesecima, rečeno je.

Premijer je istaknuo kako je uvjeren da će se brod povoljno prodati i na taj način pokriti troškovi, vratiti jamstva i osigurati nastavak proizvodnje, odnosno zaposlenosti.

Radni posjet Rijeci završio je obilaskom ceste D-403 koja će spojiti čvor Škurinje na rječkoj obilaznici s prostorima riječke luke.

Poslušajte što su rekli potpisnici ugovora direktor brodogradilišta Edi Kučan i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te premijer Plenković:

Plenković, Ćorić i Kučan o vladinoj podršci 3. maju, pripremio Dražen Zima

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.