Hrvatski radio

Radio Rijeka

30 novih slučajeva zaraze, Stožer PGŽ traži kontrolu istočnih granica RH

23.06.2020.

14:07

Autor: Hina, HRT - Radio Rijeka

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Foto: Srećko Niketić / Pixsell

Foto: - / -

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 30 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a najviše zaraženih, po 12, je u Gradu Zagrebu i Osječko-baranjskoj županiji, izvijestio je u utorak Nacionalni stožer Civilne zaštite.

"Trenutno je potvrđeno ukupno 2.366 osoba zaraženih koronavirusom i u posljednja 24 sata zabilježeno je 30 novih slučajeva", priopćio je Stožer. 

Jedna novooboljela osoba je iz Istarske županije i jedna iz Brodsko-posavske županije. Dvije novooboljele osobe su iz Dubrovačko-neretvanske županije i dvije iz Zagrebačke županije. Po 12 novooboljelih je iz Grada Zagreba i iz Osječko-baranjske županije.

Ukupno 2.142 osobe su se oporavile. Nema pacijenata na respiratoru, bolnički se liječi 16 osoba, a ukupan broj preminulih je i dalje 107. Do sada je testirano 73.093 osoba, od toga 347 u posljednja 24 sata.

Iz Stožera civilne zaštite PGŽ traže da se hitno donesu mjere pojačane kontrole dolazaka osoba iz država s rizičnom područjima zaraze kao što su BiH, Srbija, Makedonija i Kosovo. 

Prema riječima načelnika stožera Marka Boras Mandića aktualna situacija u Republici Hrvatskoj upućuje da su takve mjere potrebne te da sve osobe koje dolaze s tih područja, neovisno jesu li gosti ili hrvatski državljani, trebaju proći epidemiološku obradu kako bi spriječili mogućnost unošenja virusa na područje naše županije.

"Tražimo dakle isto postupanje i iste mjere kakve smo imali u vrijeme kada je epidemija eskalirala u susjednim talijanskim regijama. Također pozivamo sve organizatore manifestacije s okupljanjem većeg broja sudionika da osiguraju provedbu svih protuepidemijskih mjera, a ukoliko to nisu u mogućnosti da takve manifestacije ne održavaju", ističe Boras Mandić u priopćenju županijskog stožera CZ što ga u cijelosti možete pročitati u nastavku:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.