Hrvatski radio

Radio Rijeka

30 pritisaka, 2 upuha, 100 tisuća života

16.10.2013.

13:02

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zastoj srca izvan bolnice svake godine doživi oko 350 tisuća Europljana. Kako ponovo pokrenuti rad srca i pomoći da osoba preživi do dolaska hitne pomoći?

Upravo to pokazivalo se danas građanima reanimacijom lutaka na riječkom Trgu 111. brigade, obilježavajući Europski dan Restart a Heart. Većina ljudi srčani zastoj doživi izvan bolnice, najčešće u vlastitom domu, što preživi tek svaka deseta osoba.

No ako bi oni koji se zateknu u blizini znali pomoći masažom srca i umjetnim disanjem, bilo bi se spašeno na desetke tisuća života, kaže Helga Komen iz Hrvatskog društva za reanimatologiju.

Spasiti nečiji život u trenucima zastoja srca neprocjenjivo je i vrlo jednostavno, objašnjava liječnica Davorka Luluić: Ustanovimo li da osoba ne diše, pozovemo 112, a nakon toga krećemo s 30 pritisaka na sredinu prsnog koša i dva upuha zraka. To radimo sve dok osoba ne počne davati jasne znakove života.

Tako bi se svake godine moglo spasiti i do sto tisuća života u Europi. Budući da u prosjeku od pet osoba koje prisustvuju srčanom zastoju samo jedna pokuša reanimirati bolesnika, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio je mogućnost uvođenja edukacije oživljavanja u program zdravstvenog odgoja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.