Hrvatski radio

Radio Rijeka

300 godina pravoslavlja u Rijeci: careva povelja kao zalog povjerenja

14.10.2017.

20:16

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Liturgijom u hramu Sv. Nikole te svečanom akademijom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja počeo je niz događanja kulturnog, znanstvenog i gospodarskog sadržaja, vezanih uz obilježavanje 300 godina pravoslavlja u Rijeci.

1717. godine na riječko područje došlo je 218 pravoslavnih obitelji i te im je godine rimsko-njemački car Karlo VI. dopustio da ispovijedaju svoju vjeru.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, nakon svečane akademije, otvorena je izložba o riječkoj pravoslavnoj zajednici u 18. stoljeću. Svečanost je okupila brojne dužnosnike te uzvanike iz kulturnih, vjerskih i političkih krugova. 

Niz događanja organiziran je zbog upoznavanja s manje poznatim činjenicama te održavanja kontinuiteta riječke multikulturne zajednice. Svečanom je akademijom obilježena 300. obljetnica povlastice cara Karla VI. kojom dopušta da se dvjestotinjak pravoslavnih obitelji iz Dalmacije naseli u Rijeci te da imaju prava na tradiciju i običaje, što u Rijeci nije kršeno do danas

O carevoj povelji kao zalogu povjerenja održanom 3.000 godina, govorili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, primorsko-goranski župan Zlatko Komadinaizaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Gari Capellipredsjednik Srpskog narodnog vijeća i izaslanik Sabora RH Milorad Pupovacpredstavnik ministarstava kulture Republike Srbije Dejan Masliković, riječki nadbiskup Ivan Devčić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Predsjednik organizacijskog odbora proslave Dragiša Laptošević također je govorio o multikulturalnosti Rijeke i kvalitetnom zajedničkom životu nacionalnih zajednica i miješanju kultura, istaknuvši da je, među ostalim, zbog toga Rijeka europska prijestolnica kulture.

Svaka rijeka koja utječe u more postaje morem, a svi narodi koji dođu u Rijeku postaju Riječanima, zato je Rijeka najbolja od svega, poručio je Laptošević. Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.