Hrvatski radio

Radio Rijeka

33. Riječki karneval - Maškare preplavile središte grada

07.02.2016.

20:31

Autor: Tatjana Sandalj

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od podneva, kada su krenuli s riječke Rive, do 20.30 sati Rijekom je tekla 33. povorka međunarodnog Riječkog karnevala: 110 karnevalskih grupa, deset tisuća karnevalista, 73 alegorijska kola, a stigli su i brojni gosti iz inozemstva.

Gosti iz inozemstva ove godine došli su u 14 grupa i to iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, uz mnogočlanu grupu studentske udruge AIESEC i novu grupu "Prijatelji knjige", obje s članovima iz cijele Europe. Osim što je na Korzu bila cijela Primorsko-goranska županija, iz ostatka Hrvatske, tu je bilo još deset grupa.

Ukupno je duž trase bilo postavljeno šest pozornica, a trasa je prolazila ulicom Ivana Zajca, pa Ribarskom do Jelačićeva trga. Zatim Scarpinom prema Korzu, od kojeg povorka je nastavila preko Trga Republike Hrvatske u Adamićevu ulicu. Poslije Jadranskog trga Zadarskom je do Žabice, pa natrag na rivu. Po završetku povorke meštar Toni vratio je ključeve grada dogradonačelniku Marku Filipoviću jer je gradonačelnik Vojko Obersnel ozlijedio nogu, a karnevalska grupa Pom-F-Ri je zatim na Adamićevom gatu presudila Pustu Tomici Karamostiću jedinstvenom ceremonijom paljenja na moru.

Završetkom "velike" povorke, zabava ne prestaje, već se seli u riječke kafiće, klubove i Ex port Deltu gdje će cijeli dan trajati velika završna fešta uz Brevis bend i Trio Vox. Kad je krenula povorka, znači u podne, u bivšem Bernardiju počeo je program EPK karneval, kao podrška riječkoj kandidaturi za europsku prijestolnicu kulture. Za glazbu su zaduženi, sve do ponoći, Mile Voli Disco, Bobo, The Klinik Conspiracy i DJ Saša Ostojić.

Pom-f-rijevci su optužnicu pisali još prije mjesec dana, u međuvremenu su istražitelji imali još posla, a je li se u optužnici štogod promijenilo, znat ćemo večeras. 

Poslušajte optužnicu, što su nam rekle maškare i gosti iz inozemstva, iz dalekog Taiwana i iz Crne Gore, te Martinu Sablić i Franku Medarić iz creske Karnevalske udruge Vežgani koja ove godine slavi 20. obljetnicu djelovanja: 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.