Hrvatski radio

Radio Rijeka

36 novozaraženih u PGŽ-u, od toga 28 u Domu za starije osobe u Delnicama

24.09.2020.

10:04

Autor: HRT - Radio Rijeka

Dom za starije osobe u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Dom za starije osobe u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

U Primorsko-goranskoj županiji danas je rekordnih 36 novozaraženih osoba, od kojih su 28 korisnici Doma za starije osobe u Delnicama, a osmero kontakti ranije zaraženih osoba, javlja Županijski stožer Civilne zaštite.

Prvi slučaj zaraze u Delnicama zabilježen je 10. rujna, čime je Gorski kotar prestao biti tzv. corona free zona, dok su prva obolijevanja u Domu za starije osobe u Delnicama evidentirana u utorak 22. rujna. Jučer u domu nije bilo novih zaraza, no međutim današnji podaci govore kako je od 47 testiranih u tome domu 28 pozitivnih nalaza. Pozitivna su 23 štićenika i pet njegovateljica.

"Zaraza u domu u Delnicama otkrivena je kada je jedna korisnica trebala biti primljena u dom na Kantridi, zbog čega je bila testirana i ispalo je da je pozitivna. Tad je krenula trijaža cijeloga doma u Delnicama pa se utvrdilo još pet pozitivnih i medicinska sestra, iza toga još dvadesetak njih, tako da će svih 120 ljudi u domu biti testirano", rekao je jutros župan Zlatko Komadina uoči početka zasjedanja Županijske skupštine.

Na novinarsko pitanje je li PGŽ sada u crvenoj zoni, odgovorio je kako smo još uvijek u žutom, ali će biti potrebni veliki napori da se vratimo u zelenu zonu.

Tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Rijeka od kovida su umrle dvije žene, rođene 1921. i 1943. godine, javio je Nacionalni stožer.

U županiji je ozdravilo 28 osoba, pa je trenutno 77 aktivnih slučajeva zaraze kovidom. Ukupno su od početka pandemije u PGŽ-u zabilježene 592 zaraze virusom SARS-CoV-2.

Dom za starije osobe u Delnicama trenutačno je najveće žarište širenja koronavirusa u Primorsko-goranskoj županiji.

Dio pozitivnih osoba upućen je na bolničko liječenje, a osoblje doma poduzima sve kako bi korisnicima pružilo svu potrebnu njegu i skrb, ističe vlasnica Vinka Legac; delnički gradonačelnik Ivica Knežević i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina poručuju da zarazu u delničkom domu treba izolirati, a donosimo i izjavu ravnatelja županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Vladimira Mićovića:

Legac: Sve smo poduzeli, pripremio Nenad Lučić

Mićović: Najgori dan, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Knežević i Komadina o stanju u Delnicama, pripremila Neva Funčić

Dom za starije osobe u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Dom za starije osobe u Delnicama (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.