Hrvatski radio

Radio Rijeka

40. godišnjica kultne komedije: Maratonci trče počasni krug

22.05.2022.

11:55

Autor: HRT - Radio Rijeka

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug

Foto: Isječak iz filma / Art Kino

Prošlo je 50 godina od nastanka crnohumorne groteske Maratonci trče počasni krug dramatičara i pisca Dušana Kovačevića te 40 od istoimenog filma u režiji Slobodana Šijana u kojem su, pored isključivo muške loze Topalovića, likove utjelovila redom legendarna imena jugoslavenske kinematografije (Mića Tomić, Mija Aleksić, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Bogdan Diklić, Bora Todorović, Jelisaveta Seka Sablić i Zoran Radmilović).

Povodom spomenutih obljetnica, Art-kino, u sklopu programa Kultno kino, ove nedjelje, danas u 20 sati prikazuje ovu grotesku s alegorijskim pretenzijama u kojoj nakon smrti najstarijeg člana familije i osnivača pogrebnog poduzeća Dugo konačište, Pantelije Topalovića, dolazi do unutrašnjih sukoba i razdora između preostalih članova zbog raspodjele imovine koja razotkriva svu dubinu crnila njihove pomno skrivane prošlosti 'popločane dobrim namjerama.'


Drugi film istog režisersko-scenarističkog tandema parodijska je posveta žanru gangsterskog filma čija je grotesknost priče i likova nadopunjena estetikom ekspresionističkog nijemog filma (u koji je efektno uklopljen i motiv filmskog pionirstva u Kraljevini Jugoslaviji).


Film je dobitnik Nagrade žirija na festivalu u Montréalu i Zlatne arene za Najbolju žensku ulogu, a do danas nosi titulu jedne od najboljih komedija srpske i jugoslavenske kinematografije.


Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.


U suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Rijeci, ulaz na program slobodan je riječkim studenticama i studentima, uz predočenje x-ice na blagajni Art-kina.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.