Hrvatski radio

Radio Rijeka

44. dan štrajka u 3. maju: Planovi uprave ne drže vodu

04.12.2018.

09:37

Autor: Neva Funčić, Hina

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

U brodogradilištu 3. maj, u kojem radnici štrajkaju 44. dan, počela je isplata minimalne plaće za listopad. I predstavnici radnika riječkog brodogradilišta jučer su, u Puli, razgovarali s predstavnicima uprave Uljanika i mogućim partnerom Dankom Končarom - dobrih vijesti nema.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u utorak da se problem Uljanika neće riješiti štrajkom te da, bez relevantnog strateškog partnera koji financijski može pratiti restrukturiranje, restrukturiranja neće ni biti. Istaknuo je da će se taj problem riješiti samo dovođenjem u Hrvatsku partnera koji će, omjerom 50:50, htjeti i moći financirati rekonstruiranje brodogradnje i u Rijeci i u Puli. U ovom trenutku, dodao je, vrlo intenzivno se razgovara s dva moguća partnera, za koje je siguran "...da imaju novac i da to žele". Kazao je i da treba otvoriti 'data room', kako bi potencijalni partneri mogli provesti dubinsko snimanje te u jednom trenutku staviti na stol brojku s kojom su spremni ući ili u kupovinu ili u fazu restrukturiranja.

Nikakvih epohalnih novosti nema, rekao je predsjednik Štrajkaškog odbora 3. maja Veljko Todorović.

Članovi Štrajkaškog odbora 3. maja razgovarali su s predsjednikom uprave Uljanika Emilom Bulićem i vlasnikom Kermas energije Dankom Končarom. Razgovarali su s njima nakon Uljanikovaca i sa sličnim rezultatom.

"I dalje su to nekakvi planovi koji po nama ne drže vodu. Dugoročni i uglavnom ovise o vladi. Vlada radi to što radi, oni rade svoje, a mi smo prisiljeni i dalje štrajkati", kaže Todorović.

Dodaje kako su jučer u Puli i Končaru ponovili svoje osnovne zahtjeve za smjenu direktora Maksimilijana Percana i isplatu plaća. "Naravno da želimo plaće i da počnemo raditi", kaže Todorović, ali nije optimist.

Najavjuje da će Štrajkaški odbor danas krenuti u skupljanje potpisa trećemajaca, neku vrstu peticije: "Ako to ljudi budu željeli, da sami pokrenemo stečaj i pomrsimo račune svima", rekao je Todorović.

Poslušajte Todorovićevu izjavu te razgovor s radnicima Uljanika koji je snimila Tatjana Kaštelan:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.