Hrvatski radio

Radio Rijeka

44. izdanje Žabarske noći u Lokvama

03.06.2023.

17:06

Autor: Nenad Lučić

Nakon četverogodišnje stanke, Lokve u Gorskom kotaru, večeras će, po 44. put organizirati tradicionalnu "Žabarsku noć"

Nakon četverogodišnje stanke, Lokve u Gorskom kotaru, večeras će, po 44. put organizirati tradicionalnu "Žabarsku noć"

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Najviše zbog epidemioloških uvjeta, Općina Lokve u Gorskom kotaru tijekom proteklog četverogodišnjeg razdoblja nije organizirala svoju najpoznatiju turističko - zabavnu manifestaciju "Žabarsku noć". Popularno natjecanje u žabljim skokovima ovoga se vikenda vraća u kalendar događanja lokvarskog turizma. 


Na izostanak popularne manifestacije, proteklih je godina, osim epidemiološke situacije, utjecala i opsežna obnova mjesnog doma kulture, no sve su zapreke prevladane i večerašnje 44. izdanje Žabarske noći načelnik Općine Lokve nestrpljivo iščekuje.

Za ovu godinu imamo dobre najave, i već dosta rezerviranih mjesta, što je pokazatelj da su ljudi željni onog što tradicionalno nudi „Žabarska noć“. Za natjecanje u skokovima smo pripremili pedesetak žaba, kao i solidan fond nagrada, koji ukupno iznosi oko pet tisuća eura. Naravno, nakon natjecanja ćemo sve žabe vratiti u prirodu, jer bez njih ne bismo bili ono što jesmo

načelnik Općine Lokve,Toni Štimac

Ipak, žabe u Lokvama neće ovoga ljeta imati svoje stanište, na Lokvarskom jezeru koje je na nekoliko mjeseci privremeno ispražnjeno, no općinski načelnik Toni Štimac ističe da i šetnja po isušenom jezeru privlači goste, pa bi Žabarska noć mogla biti uvod u uspješnu sezonu.

Možemo se pohvaliti dobrom popunjenošću smještajnih kapaciteta tijekom cijele godine. Osim toga, od lokalnih turističkih agencija sam saznao da postoji i veliko zanimanje za izletničke ture po dnu isušenog Lokvarskog jezera, pa u raj dio ponude posjetitelji mogu kombinirati s dolaskom na „Žabarsku noć“. Sličan interes očekujemo do kraja ljeta, pa bi nas, nakon svega, ugodno mogao iznenaditi podatak da smo bolje turističke rezultate ostvarili s praznim jezerom, nego u godinama kada je ono bilo puno

načelnik Općine Lokve,Toni Štimac

A sutra, u nedjelju, Lokve će ugostiti i sudionike 27. Žabarske noći, namijenjene djeci gdje se, kažu organizatori tradicionalno postižu najdulji žablji skokovi i do 160 centimetara.


Iz Gorskog kotara javlja nam se Nenad Lučić:

Žabarska noć

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.