Hrvatski radio

Radio Rijeka

500 zvona za Zvončarsku simfoniju u Čavlima

06.02.2020.

13:11

Autor: Tatjana Sandalj

Karlovački bubnjari i Grobnički dondolaši izveli su Zvončarsku simfoniju u Čavlima prošloga ljeta, sada stiže još zvona (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Karlovački bubnjari i Grobnički dondolaši izveli su Zvončarsku simfoniju u Čavlima prošloga ljeta, sada stiže još zvona (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Festival prvog od 27 susjedstava Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture: festival susjedstva Čavle bit će otvoren u nedjelju 9. veljače u podne na Čavlima. Zvončarsku simfoniju zvonit će 500 zvončara iz raznih krajeva Hrvatske te gosti iz Njemačke, Mađarske i Bugarske.

Festival susjedstva predstavit će svaki put teme kojima su se lokalni organizatori u pripremi EPK projekta bavili protekle dvije godine. Svaka je priča specifična i jedinstvena, a u Čavlima već traje - u Domu kulture su postavljene tri izložbe.

Jedna, autora Marine Vrančić i Nikole Kolje Vrančića, predstavlja tradicijske maske zvončara iz 22 zemlje Europe. Za drugu su tradicijske maske interpretirala djeca u Dječjem vrtiću, a na trećoj je fotografijama predstavljeno 20 godina Grobničkih dondolaša.

Izložba Europski umjetnici u Grobniku, koja predstavlja pedesetak umjetnika iz 12 zemalja koji su sudjelovali na Međunarodnoj likovnoj koloniji Grobnik, bit će otvorena u kaštelu Grobnik u petak 7. veljače u 17 sati. Iste večeri Grobnički dondolaši rođendan će proslaviti svečanom skupštinom društva u Domu kulture Čavle. 

U subotu 8. veljače, u Čavlima u centru, u podne je start 6. Grobničkog maškaranog auto rallya. Osim što će voziti po Grobinšćini, vožnje spretnosti i revijalni krug vozit će i na pisti automotodroma. Na 1.100 metara nadmorske visine, na Platku, u subotu u isto vrijeme, počet će povorka sudionika Maškaranog Platka, karnevalsko događanje na najvišoj nadmorskoj razini u Hrvatskoj. 

Zbog održavanja nedjeljnog programa, od 10:30 sati promet kroz Čavle i oko mjesta bit će posebno reguliran, dijelom i obustavljen. Parkiralište za posjetitelje organizirano je u Cerniku, a iz Rijeke polaze dva EPK autobusa: s Jelačićevog trga u 10:20 i u 11:20 sati. Za Rijeku se vraćaju u 17:15 i 18:15 sati. Mjesta u autobusu treba rezervirati do petka 7. veljače u 16 sati porukom na adresu dunja.matic-bencic@rijeka2020.eu 

Program će u nedjelju 9. veljače u Čavlima u centu početi točno u podne. Bit će to svečano otvaranje prvog od 27 festivala susjedstava Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture.

U isto vrijeme, od dječjeg vrtića u Čavlima krenut će povorka u kojoj će biti 500 zvončara: Grobnički dondolaši domaćini su kolegama iz Njemačke, Mađarske, Bugarske, Vinodola, Dalmatinske zagore, Crnoga Luga, Ćićarije, Zameta, Žejana i Varaždinskoga kraja.

Velika završnica njihova pohoda kroz Čavle bit će Zvončarska simfonija koju izvode u suradnji s Karlovačkim bubnjarima i pod ravnanjem glazbenika, aranžera i skladatelja Zorana Majstorovića.

Na konferenciji za novinare u Rijeci o programu su govorili pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić, glavna voditeljica programa 27 susjedstava Branka Cvjetičanin, načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, direktor TZ općine Čavle Ivan Salamon, predstavnik Udruge Palentar i autor jedne od izložbi Nikola Kolja Vrančić i glazbenik Zoran Majstorović, poslušajte:

Ča to na Gromišćine zvoni? Zvončarska simfonija!; pripremila Tatjana Sandalj

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.