Hrvatski radio

Radio Rijeka

60 godina Gradske knjižnice Rijeka: Uloga knjižnica u stvaranju idealnog grada

02.12.2022.

11:22

Autor: Neva Funčić

Gradska knjižnica Rijeka

Gradska knjižnica Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

U Dječjoj kući u Rijeci održan je stručni skup o ulozi knjižnica u stvaranju idealnog grada. Povod susreta sociologa, urbanista, poduzetnika i ravnatelja knjižnica iz zemlje i inozemstva je šezdeset godina rada Gradske knjižnice Rijeka i skori završetak nove zgrade knjižnice u Art-kvartu Benčić.

Gradska knjižnica Rijeka prije točno 60 godina, na svojem početku je imala manje od osam tisuća članova, u vrijeme kada je Rijeka imala 135 tisuća stanovnika. Danas Rijeka ima puno manje stanovnika, a GKR više od 18 tisuća članova i taj broj raste.

Mogli smo proslaviti i tortom, ali osjećamo da smo na prekretnici i novom početku te da i nama i zajednici treba novi razgovor o ulozi knjižnice u razvoju grada.

ravnatelj riječke knjižnice Niko Cvjetković

Useljenje u novu zgradu očekuje se sredinom iduće godine, a iskorak će biti novi odjel za mlade. Oni su posebna skupina, koju smo gurali među odrasle ili među djecu, a sada im želimo posvetiti pozornost na način na koji nova čitalačka publika i zaslužuje. To je specifičan odjel, a bilo je jako teško u tome slijediti utabane staze jer one ne postoje, rekao je Cvjetković.


Stručni skup "Knjižnice-motor ne/idealnog grada" otvorio je riječki gradonačelnik Marko Filipović, a u razgovoru su sudjelovali sociolozi Sara Ursić i Srećko Jelušić, arhitekti Saša Randić i Janez Koželj, knjižničari Tatjana Aparac Jelušić, Aleksandra Šutalo i Mirela Pašić, poduzetnik Vedran Jakominić i riječki pročelnik za kulturu Ivan Šarar. 


Poslušajte razgovor:

60 godina Gradske knjižnice Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.