Hrvatski radio

Radio Rijeka

65. Obljetnica rada "Komunalca" u Delnicama

24.10.2020.

12:37

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

"Komunalac" iz Delnica ovih dana obilježava 65. obljetnicu rada i trenutačno je najveći pružatelj usluga vodoopskrbe i zbrinjavanja otpada u Gorskom kotaru, kojima pokriva iznimno visoki postotak kućanstava na području sedam lokalnih jedinica.

U delničkom "Komunalcu" vrijednu godišnjicu obilježavaju i provedbom dva, za goransko područje, kapitalna projekta. 

Tijekom šest i pol desetljeća "Komunalac" iz Delnica je od nekadašnjeg poduzeća s 9, do danas prerastao u dva poslovna sustava s pedeset zaposlenih, i iznimno velikim postotkom dostupnosti usluge. Direktor Boro Tomić rekao je kako je u sustav javne vodoopskrbe uključeno više od 99 posto stanovnika, dok se obuhvat korisnika sustavom zbrinjavanja komunalnog otpada kreće oko 90 posto.

Skori dovršetak izgradnje pretovarne stanice Sović laz, pridodaje Tomić, bit će važan korak prema uklapanju Gorskog kotara u sustav Centra za gospodarenje otpadom PGŽ.

Trenutačno je najveći izazov za "Komunalac iz Delnica" vezan uz obnovu sustava vodoopskrbe i odvodnje koju s 85 posto udjela darovnicom sufinancira švicarska Vlada.

Riječ je o projektima čija vrijednost iznosi preko 220 milijuna kuna. Trenutačno se intenzivno izvode radovi na području Grada Delnica i Općine Fužine, te jednim manjim dijelom u Općini Brod Moravice. Završetak svih predviđenih radova očekuje se krajem 2023.godine

Tomić zaključuje kako unatoč demografskim problemima Gorskog kotara i pada broja korisnika usluga, "Komunalac" iz Delnica zasad odolijeva svim poslovnim izazovima.

Obljetnica goranskih komunalaca, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Komunalac iz Delnica, Šest i pol desetljeća rasta od pogona s 9 djelatnika, do trgovačkog društva u kojem djeluju dva poslovna sustava s 50 zaposlenih (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-
Direktor Komunalca iz Delnica Boro Tomić:  65. obljetnica  društva u ozračju kapitalnih ulaganja na području vodoopskrbe i zbrinjavanja otpada (Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.