Hrvatski radio

Radio Rijeka

70 godina od Drugog svjetskog rata: važno je sjećati se

28.04.2015.

14:02

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Okrugli stol u povodu sedamdesete obljetnice oslobođenja Rijeke i pobjede antifažizma u Drugom svjetskom ratu, prigoda je da opet progovorimo o zlu koje donosi rat i ukažemo na strahote koje su promijenile povijest svijeta, čulo se u riječkoj gradskoj vijećnici, gdje je niz hrvatskih povjesničara izlagao o antifašističkim temama.

Među uvodnim riječima, istaknula se se poruka dogradonačelnika Rijeke Marka Filipovića Važno je sjećati se, ali i riječi nadbiskupa riječkog Ivana Devčića Budimo graditelji duhovnih mostova među svim ljudima.

Povjesničar Tvrtko Jakovina, govoreći o općim prilikama u Europi u trenucima završetka Drugog svjetskog rata, naglasio je kako je on dramatično i temeljito promijenio izgled europskog kontinenta. Europa se nije promijenila samo zbog holokausta, već i zbog opće brutalizacije, dotad neviđene u svjetskoj povijesti, rekao je Jakovina.

Hitlerovo prekrajanje Europe nakon rata je utjecalo i na Nijemce, jer je u europskim zemljama vrlo brzo došlo do prebacivanja odgovornosti na sav njemački narod. "Svi koji vrše reviziju povijesti u Hrvatskoj očito ne razumiju što se dogodilo u Europi, već i ne shvaćaju u kakvom svijetu danas živimo" - zaključio je Jakovina.

O suočavanju i(li) obračunu s prošlošću, govorio je Hrvoje Klasić pod temom Suvremeni hrvatski anti-antifašizam. Naglasio je kako je antifašizam u temeljima Republike Hrvatske na nekoliko razina: političkoj (kao primjer je naveo prvoga hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana), vojnoj (primjer - general Janko Bobetko) te pravnoj (Ustav RH).

Spomenuo je i dugogodišnje prešućivanje 22. lipnja 1941., kad je u šumi Brezovici kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Klasić kaže da je nepravda ispravljena tek 1991. godine, od kada se 22. lipnja obilježava kao državni praznik, Dan antifašističke borbe.

U Hrvatskoj se danas događa anti-antifašizam, upozorio je Hrvoje Klasić: mladi dobivaju niz zbunjujućih poruka, a nepoznavanje povijesnih činjenica dovodi do govora mržnje koja često prerasta u nešto puno gore. Larissa Smokvina razgovarala je s povjesničarem Tvrtkom Jakovinom:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.