Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pošto kvadrat? 80 posto nekretnina uz Jadran kupuju stranci!

14.01.2023.

14:12

Autor: Iva Pavletić Crnić

Rijeka

Rijeka

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

U protekle dvije godine su cijene nekretnina u Hrvatskoj porasle su za 15 do 20 posto. Razloga je više, od inflacije, rasta cijena rada i materijala, do povećanja potražnje stanova, posebno na području Primorja i Istre. 

Cijene nekretnina u Hrvatskoj još su uvijek puno povoljnije nego u mnogim drugim zemljama Europske unije, a ulaganje u nekretnine je i dalje najsigurniji oblik ulaganja.


Što se Rijeke tiče i dalje su najskuplje novogradnje, objašnjava Branko Papeš, stručnjak za nekretnine. Od ukupnog broja prodanih stanova u Hrvatskoj, 36 posto kupaca bili su strani državljani. Uz Jadransku obalu, udio stranih kupaca nekretnika je čak i do 80 posto.


Prvi razlog zašto stranci kupuju nekretnine u Primorju i Istri je sigurnost, mogućnost da se navečer ili noću mogu prošetati kroz grad ili mjesto bez ikakvog straha. Osim toga, tu su, naravno, prirodne ljepote. Zatim, kvaliteta života, jer kažu da se na Mediteranu najljepše živi. Četvrti razlog je blizina destinacije, relativna dostupnost automobilima, a peti razlog je cjenovna dostupnost nekretnina. 


Papeš ističe da i u Hrvatskoj ima sve više ljudi koji si mogu priuštiti luksuz kada su nekretnine u pitanju. Iako, treba znati da je tek oko 40 posto Europljana vlasnikom nekretnina, a u Hrvatskoj je taj broj 90 posto. "Mi smo siromašan narod, s bogatim pojedincima", govori naš sugovornik.


U Rijeci su najvrijednije novogradnje, a cijena kvadrata, ovisno o lokaciji, varira između 1500 i 3500 eura. Kada su starije zgrade u pitanju tu su cijene nešto malo niže, ovisno o lokaciji i održavanju nekretnine.


Što će biti s cijenama nekretnine sada kada smo u Schengenu, obzirom da se slom tržišta očekivan u vremenu pandemije nije dogodio, poslušajte u razgovoru:

Branko Papeš o kretanju tržišta nekretninama

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.