Hrvatski radio

Radio Rijeka

9. Regata tisuću otoka

18.09.2022.

11:03

Autor: HRT - Radio Rijeka

9. Regata tisuću otoka

9. Regata tisuću otoka

Foto: - / Regata tisuću otoka

Danas točno u podne iz riječke luke startat će 9. Regata tisuću otoka, jedna od najdužih i najzahtjevnijih regata na Jadranu koja se jedri na kursu koji organizatori iz Riječkog jedriličarskog kluba i Porto Montenegro Yacht Cluba znaju nazvati najljepšim kursom za navigacijske regate koji priroda može dizajnirati.

Regata se sastoji od dvije etape. Prva etapa starta iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja desno otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija i završava u marini Porto Montenegro u Tivtu. Uzduž rute od 280 NM, flotu čekaju tehnički izazovi navigacije između mnogo otoka i kanala hrvatske obale i fascinantnog zaljeva Boke Kotorske, ali isto tako i nagrada iznenađujućom ljepotom okruženja poznatom diljem svijeta.


Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u srijedu 21. rujna, flota starta u četvrtak 22. rujna u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada u nedjelju 25. rujna u Rijeci.


Na startu u Rijeci naći će se jedrilice iz Austrije, Hrvatske i Slovenije među kojima i 3 trimarana. Čak 3 pobjednika dosadašnjih Regata tisuću otoka pokušat će osvojiti naslov po drugi put. Prošlogodišnji pobjednik je slovenska jedrilica "Elaya" Dušana Ušeničnika, dok je prethodno izdanje pobijedila austrijska jedrilica "Vento Cadela" s Christianom Pfannom za kormilom. Boje Hrvatske brani "Damaco" Berislava Vranića koji se s pravom može nazvati veteranom Regate tisuću otoka na kojoj je do sada sudjelovao s tri različite jedrilice. Pobijedio je 2014. na prvoj regati 2013. osvojio je 2.mjesto, dok je 2015 i 2021. bio treći.


Kao i prethodnih godina regata se može pratiti uživo na internetu putem GPS/GSM tracking sustava koji daje pozicije jedrilica u regati i prikaz poretka po korigiranom vremenu. Vremensko ograničenje 1. etape regate je u srijedu 21.09. u 12:00. Ovisno o vremenskim uvjetima prve jedrilice se očekuju u Tivtu na cilju nakon 1-2 dana jedrenja.


Organizator je zahvalan vjernim pokroviteljima koji ga prate od samog početka i nastavljaju podršku: Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Turistička zajednica Kvarnera, Turistička zajednica grada Rijeke, Lučka uprava Rijeka i Lučka kapetanija Rijeka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.