Hrvatski radio

Radio Rijeka

90. oskarovska noć: Najbolji film je "Oblik vode" Guillerma del Tora!

05.03.2018.

12:53

Autor: Blanka Uzelac

Foto: "The shape of water" FB

Foto: "The shape of water" FB

Foto: - / -

"Oblik vode" proglašen je najboljim filmom, a Meksikanac Guillermo del Toro najboljim redateljem na sinoćnjoj dodjeli nagrade Oscar u Los Angelesu. "Oblik vode" imao je 13 nominacija, osvojio je četiri Oscara i pobijedio konkurenciju u kojoj je favorit bio i "Tri plakata izvan grada".

U 6 sati po našem vremenu doznali smo da je Oblik vode, bajkoviti film o ljubavi nijeme čistačice i čovjeka ribe, najbolji po ocjeni Američke akademije filmske umjetnosti. Očekivano, iako je u kategoriji za najbolji film bilo još osam sjajnih ostvarenja, među kojima i Tri plakata izvan grada koji je glumici Frances McDormand i sporednom glumcu Samu Rockwellu priskrbio Oscare za uloge.

Ono što je jedino bilo neočekivano jest što je za najbolji originalni scenarij nagrađen horor film "Bježi", a priča o ljubavi dvojice muškaraca u filmu "Skrivena ljubav" očekivano je Oscara dobila za adaptirani scenarij.

Takozvani tehnički Oscari otišli su ratnom filmu "Dunkirk", u Čile je otišla nagrada za najbolji strani film, dok je Oscara za pjesmu dobila izvedba pod nazivom "Remember me" iz animiranog filma Coco.

Cijela svečanost protekla je u pozivima za borbu protiv spole i rasne diskriminacije, u ulozi voditelja opet se sjajno snašao Jimmy Kimmel, dobitnik s najkraćim govorom osvojio je skuter za snijeg, jedan dobitnik zahvalio se svojoj mački, a filmske zvijezde su u jednom trenutku otišle u susjednu kino dvoranu i iznenadile publiku.

Ujedno su filmaši zahvalili svima koji odlaze u kina čime doprinose očuvanju tradicije gledanja filmova na velikome platnu.

Prijenos je pratila Blanka Uzelac:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.