Hrvatski radio

Radio Rijeka

Sven Maričić poručuje mladima: Steknite iskustvo, pa se vratite pomoći razvijati svoj zavičaj

15.11.2022.

10:21

Autor: Nenad Lučić

Sven Maričić

Sven Maričić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Gorski kotar se u javnosti često spominje kao kraj iz kojeg mladi i visokoobrazovani ljudi većinom odlaze, pa je uvijek zanimljivo i poučno čuti i drugačije priče, poput one sveučilišnog profesora dr. sc. Svena Maričića, koji već godinama s obitelji živi u Delnicama, ali i razmišlja o tome što poduzeti, da primjera, poput njegovog bude više.

U biografiji Maričića se može pronaći podatak od vođenju Centra za za biomodeliranje i inovacije u medicini riječkog Medicinskog fakulteta, te onaj o dva mandata pomoćnika rektora za nove Tehnologije Sveučilišta u Puli. Pribroji li se tome sudjelovanje na brojnim međunarodnim projektima diljem svijeta, te niz domaćih i inozemnih priznanja za originalna inovacijska rješenja, ostaje ipak jedan biografski podatak koji se već više od desetljeća i pol nije mijenjao. 


Naime, profesorski angažman u nekoliko sveučilišnih središta i brojna putovanja svijetom, punih šesnaest godina nisu utjecali na odluku Svena Maričića da ostane živjeti u Delnicama i Gorskom kotaru. Delnice, kaže, nude životni sklad, jednostavnost, uživanje u malim stvarima i uvjete za odličnu interakciju s okolinom. Svojim je profesionalnim znanjem i iskustvom Maričić nastojao biti od pomoći delničkoj osnovnoj školi, kada je početkom pandemije COVID-a za potrebe ove ustanove sa studentima osigurao nemale količine zaštitnih sredstava.


Sveučilišni profesor s delničkom adresom svjestan je da prednosti života u Gorskom kotar zasjenjuju brojni problemi, no ponekad se, kaže poticajni razvojni primjeri mogu pronaći i u najbližem inozemnom susjedstvu. Jedan od njih je, od Delnica četrdesetak kilometra udaljeni gradić Kočevje u Sloveniji, gdje poznati japanski proizvođač robotike planira realizirati neke svoje poslovne zamisli. Nema sumnje da znanstveno iskustvo i inovacijski uspjesi Maričića mogu biti od koristi lokalnoj zajednici, pa zvuči neobično podatak da je tijekom proteklih šesnaest godina od goranskih gradskih i općinskih čelnika tek jednom pozvan na razgovor. 


Međutim, govoreći o njihovom radu, smatra kako u nimalo lakim okolnostima nastoje činiti najbolje što mogu. U goranskoj javnosti često se, kao ključno, ističe pitanje, kako potaknuti ostanak mladih i visokoškolovanih ljudi? Mlade, kaže Maričić, ne treba sputavati da izvan zavičaja ostvare ono što žele, ali im poručuje, neka se, obogaćeni iskustvom, vrate i pomognu u ostvarivanju boljeg društva, temeljenog na znanju, te ponude trenutačno nedostupne odgovore na brojna razvojna pitanja.


Poslušajte razgovor:

Sven Maričić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.