Hrvatski radio

Radio Rijeka

ACR: Od svemirskih istraživanja do svakodnevne upotrebe

03.10.2018.

14:28

Autor: Tatjana Sandalj

Foto: Astronomski centar Rijeka

Foto: Astronomski centar Rijeka

Foto: - / -

Znate li kako su otkrivene vakumske vrećice za hranu ili koliko su se razvijale digitalne kamere koje koristimo u pametnim telefonima? "Made in Space" je prezentacija koju Astronomski centar Rijeka nudi u Svjetskom tjednu Svemira.

Svjetski tjedan Svemira obilježava se od 2000. godine. Riječ je o manifestaciji kojom se nastoji osvijestiti vrijednost koju istraživanja svemira i svemirskih tehnologija imaju u našem životu. Prošle godine organizirano je 3.700 aktivnosti u osamdesetak zemalja.

Od 4. do 10. listopada poseban program odvijat će se i u Astronomskom centru u Rijeci, a prije svakog predavanja, filmske projekcije ili razgovora bit će održana i prezentacija naslovljena "Made in Space" ili - što to svakodnevno koristimo, a razvijeno je zahvaljujući razvoju svemirskih programa.

Uzbudljiv je tjedan u ACR-u jer se tamo odvijaju i programi vezani uz Dječji tjedan te uz Tjedan cjeloživotnog učenja, a o detaljima programa namijenjenog svim generacijama više možete doznati na internetskoj stranici ili Facebook profilu.

O Svjetskom tjednu Svemira u riječkom digitalnom planetariju govori voditeljica ACR-a Andrea Cvitan, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.