Hrvatski radio

Radio Rijeka

Adi Pavletić, bivši zapovjednik Bourbon Rhodea: "Nikad tolikih valova!"

29.09.2019.

13:14

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / -

Na Atlantiku je nastavljena potraga za jedanaestero nestalih pomoraca s francuskog broda Bourbon Rhode, koji je potonuo nakon što ga je pogodio uragan Lorenzo 4. kategorije, s valovima i do 20 metara. Razgovarali smo s bivšim zapovjednikom toga broda, umirovljenim kapetanom Adijem Pavletićem.

Među nestalima je i kapetan broda Dino Miškić iz Šibenika. Do sada je spašeno troje pomoraca.

Riječki umirovljeni kapetan Adi Pavletić tri je godine bio zapovjednik tegljača Bourbon Rhode, u vrijeme kada je nestali kapetan Miškić bio prvi časnik, i vrlo je emotivno doživio tragediju svoga nekadašnjeg člana posade, kao i cijeloga broda. Pun riječi hvale za Dinu Miškića, kapetan Pavletić smatra da nade još ima, premda svaki dan sve manje.

Brod je isplovio iz Las Palmasa 18. rujna prema Georgetownu u Gvajani, gdje je trebao stići 3. listopada, no tjedan dana prije dolaska uletio je u uragan 4. kategorije. "U svojih 40 godina plovidbe, nikad nisam doživio valove od 20 metara. Najveći su bili između 10 i 12 metara, i to je već ogromno i neizdrživo, a ovo su doista ekstremni vremenski uvjeti. Još uz vjetar brži od 200 kilometara na sat, to je strašno", kaže naš sugovornik.   

Poslušajte što nam je o toj pomorskoj tragediji ispričao kapetan Pavletić:

Kapetan Pavletić, bivši zapovjednik Bourbon Rhodea: "Nikad nisam doživo tolike valove!"

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.