Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka oblači blagdansko ruho

22.11.2022.

14:29

Autor: Neva Funčić

Jeste li se već prošetali ispod poklona?

Jeste li se već prošetali ispod poklona?

Foto: Anja Matić / RR

Adventska događanja u Rijeci počet će već ove subote (26.11.) paljenjem blagdanske rasvjete, a Riječane i njihove goste tijekom više od mjesec dana očekuju kuglice dobrih želja, klizalište uz more, 12 kilometara lampica na Trsatskoj gradini te ugostiteljska i glazbena događanja kod kazališta, na Koblerovom te trgovima Riječke rezolucije i 128. brigade. 

U pripremi je više od stotinu koncerata bez epidemioloških ograničenja, najavio je riječki gradonačelnik Marko Filipović te pozvao sugrađane da se već od sutra pridruže humanitarnoj akciji Kuglice dobrih želja. Prihod će se ove godine prikupljati za Udrugu Svjetionik koja pomaže djeci, a kuglice sa željama građana ukrasit će blagdansko drvo na Korzu.


Prva adventska svijeća bit će upaljena na Koblerovom trgu u subotu, 26. studenog u 17 sati, uz nastup zbora Schola cantorum i Techno Vikings band. Program se potom seli na Korzo, gdje će biti upaljena blagdanska rasvjeta uz Prve riječke mažoretkinje i nastup danske grupe hodača na štulama.


Čarobni advent na Kvarneru ponuditit će više od stotinu programa na različitim pozornicama, najavio je direktor riječke Turističke zajednice Petar Škarpa. Novost je bina i gastro ponuda na Koblerovom trgu, namijenjena mlađoj publici. Adventiranje kod kazališta najavljuje tridesetak koncerata, jednako toliko događanja priprema se na Trgu Riječke rezolucije, a na Trgu 128. brigade HV-a očekuje nas gastroadvent. Korzom će voziti vlakić Djeda Božićnjaka, a na Gatu Karoline riječke postavljeno je klizalište Morska pahuljica. Otvara se u petak 25. studenog, zatvara u nedjelju 15. siječnja, a 6. prosinca na klizalište s darovima stiže Djed Božićnjak. I ove godine je za riječke osnovce organizirano besplatno klizanje u jutranjim satima te škola klizanja Doma mladih za vrijeme školskih praznika, najavio je voditelj klizališta Andrej Radalj.


Na Trastskoj gradini već se dva tjedna postavljaju LED lampice, bit će ih više od 12 kilometara, a svjetlit će hladno bijelim svjetlom koje troši 30 posto manje energije nego lani, rekao je voditelj Adventa na gradini Vedran Babić. Paljenje lampica najavljeno je nakon gledanja nogometne utakmice Hrvatska-Kanada, a gasit će se svakodnevno, između dva i šesnaest sati. U pripremi je 16 programa u 41 dan adventa, a atrakcija za fotografiranje bit će šest metara velika konstrukcija svjetlucavog božićnog dara na ulazu u gradinu, najavio je Babić koji ove godine očekuje još veći broj od lanjskih 300 tisuća posjetitelja.


Za goste Rijeke, Petar Škarpa je najavio i Zimsku karticu/ winter pass, s kojom će svi posjetitelji grada nakon dva noćenja moći besplatno posjećivati muzeje, bazene, planetarij i druge institucije.


Ovog vikenda Rijeka oblači blagdansko ruho. Poslušajte razgovor s direktorom Petrom Škarpom:

Počinje Rijeka Advent

Galerija
Adventske kućice samo što nisu krenule u rad punom parom, Foto: Anja Matić/RR
jelke svuda oko nas, Foto: Anja Matić/RRriječko klizalište uz more, Foto: Anja Matić/RR

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.