Hrvatski radio

Radio Rijeka

Afrički bjeloglavi sup Torgos putuje za Veliku Britaniju

11.04.2017.

11:53

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Afrički bjeloglavi sup Torgos, koji je 2001. godine pao u more blizu Senja i pronašao ga je, čudeći se takvom primjerku ptice, jedan senjski ribar, krenuo je na put prema Grazu. Odatle će biti prevezen u Veliku Britaniju gdje ga čeka jedan sasvim novi život.

Naš poznati ornitolog, dr. Goran Sušić, rekao nam je da je nakon 16 godina života s Torgosom i sretan i tužan jer ptica odlazi tamo gdje će zapravo biti sretna. U Velikoj Britaniji Torgosa čeka partnerica s kojom će raditi na produženju vrste, a Sušić je tužan jer je rijedak primjerak ptice, koja je bitno različita od europskih supova, napustila europsko tlo.

Usput, budućnost brige oko bjeloglavih supova, ptica koje žive i do 60 godina, a kojima je utočište dosad bilo na različitim krajevima Lijepe naše, poprilično je neizvjesna, dodao je dr. Sušić. Naime, država se trudi preuzeti brigu o njima i to na jednom mjestu, a to bi mogao biti zagrebački Zoološki vrt, ali u svemu tome nije bilo kontakta s veterinarkom koja o tim pticama zna sve.

A što se tiče Cresa, brigu o tamošnjem rezervatu preuzela je Primorsko-goranska županija, dok je oporavilište Crnika, uz Jadransku magistralu, zatvoreno početkom ove godine. Ipak, dr. Sušić je optimist i nada se da se stvari ipak mogu pokrenuti u boljem smjeru, poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.