Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ahmetović: Kopneni LNG dokazano je povoljniji i konkurentniji od plutajućeg

27.03.2018.

14:40

Autor: Saša Vuksan

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: Nel Pavletić / Pixsell

Foto: - / -

Kopneni LNG terminal financijski je povoljniji i konkurentniji od plutajućeg terminala. Pokazuje to dokument "Makroekonomski učinci terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku" iz 2016. godine, sufinanciran sredstvima Europske unije.

To tvrdi načelnica Omišlja Mirela Ahmetović koja je analizu predstavila novinarima nakon što je o njoj razgovarala s predstavnikom Europske komisije Adamom Soljakom. Soljaka, koji danas obilazi Omišalj i Krk, detaljno je upoznala s razlozima zbog kojih se Omišalj, Krk i Primorsko-goranska županija protive plutajućem teminalu, kao i s postupkom nametanja kojim se krše zakoni, ustav i europske direktve.

"Posebno je ostao iznenađen činjenicom da se krše europske direktive i povelja o lokalnoj samoupravi, izjavio je da je LNG terminal važan projekt, i za Hrvatsku i Europsku uniju, međutim i ne toliko da bi se ratovalo s jednicom lokalne samouprave", kaže Ahmetović.

Plutajući terminal trebao bi dobiti i europske novce, a što pokazuje dokment. "Sadrži podatke koji u svakom svojem slovu idu u korist kopnenog terminala, i odbacuju isplativost i korist plutajućeg", dodala je.

Vrijednost radova domaćih tvrtki na gradnju kopnenog terminala bila bi trostruko veća, predviđa se manjak prihoda od turzima zbog plutajućeg terminala koji jest jeftiniji, ali i zantno manjeg kapaciteta. Dokument predviđa zatvoreni sustav uplinjavanja i odbacuje uporabu morske vode.

Najvećim skandalom Ahmetović smatra skrivanje ovog dokumenta, ne otkriva kako je do njego došla, ali napominje: "Ja bih pozvala i predsjednika Vlade i ministra Čorića da odgovore hrvatskoj javnosti pa i sufinancijerima u EU zbog čega tajite i zašto skrivate podatke o projektima koji su financirani javnim novcem - novcem hrvatskih građana." Poslušajte:

 

Foto: Kristijan Smokvina / HRT Radio Rijeka

Foto: Kristijan Smokvina / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.