Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ahmetović: Nadamo se da će novi vlasnik Dine zbrinuti nepotrebne kemikalije

13.03.2019.

11:01

Autor: Vladimir Jurić

Zapušteni kompleks Dine Petrokemije na otoku Krku (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Zapušteni kompleks Dine Petrokemije na otoku Krku (Foto: Boris Šćitar / Pixsell)

Foto: - / -

Prostor bivše Dine Petrokemije preuzela je tvrtka Adria Polymers, koja je sada nadležna za sve kemikalije i otpad zaostale nakon prekida proizvodnje u Dini. Lokalna zajednica i dalje inzistira na zbrinjavanju opasnih tvari kako bi stanovništvo napokon mirno spavalo.

Kako smo saznali od načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović, ona je u stalnom konatku s čelnim ljudima tvrtke Adria Polymers, koji je redovito izvještavaju o stanju na prostoru bivše Dine Petrokemije te o stanju kemikalija u tankovima.

"Dobro je što su sada kemikalije pod nadzorom. Ministarstvo više nije nadležno za Dinu, već je to novi vlasnik. Prema zadnjem izvještaju tvrtke Adria Polymers, oni provjeravaju sadžaje i utvrđuju što će se moći iskoristiti za buduću proizvodnju. Imamo naznake da novi vlasnik želi obnoviti dio proizvodnje, protiv čega nemamo ništa. No i dalje inzistiramo da se sve ono što se više ne može iskoristiti, zbrine na adekvatan naćin", rekla je načelnica.

Pokušali smo saznati i planove tvrtke Adria Polymers, ali su nam ljubazno odgovorili da na sve upite odgovaraju isključivo putem e-maila, pa ćemo za više informacija o planovima novog vlasnika, vjerujemo, saznati uskoro. Poslušajte razgovor s načelnicom Omišlja Mirelom Ahmetović:

Mirela Ahmetović o Dini, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.