Hrvatski radio

Radio Rijeka

Ajkule hodočaste Velebitom u spomen na poginule suborce

10.08.2016.

10:58

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ove godine pripadnici Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata "Ajkula" uoči Velike Gospe hodočaste Velebitom u Krasno. Noseći svijeću zahvalnosti prisjećaju se ratnih dana i svojih kolega koji su živote izgubili na ličkome ratištu.

Po planu napreduje šesto Velebitsko hodočašće zahvale Majci Božjoj od Krasna. Četiri momka, prvi put i jedna djevojka, idu stazom dugom 250 kilometara. Planinarsko hodočašće organizirali su USPDR Ajkula, alpinistički klub Čopalj i hrvatska sekcija Međunarodnoga policijskog udruženja.

Sinoć je ekipa stigla na 1615 metara visoku Visočicu i prenoćila u obnovljenome planinarskom domu. Prema riječima voditelja hodočašća Aleksandra Zdjelara, tijekom srijede spuštaju se s Visočice i nastavljaju prema mjestu pogibije i spomen-obilježju svojega zapovjednika Marina Jakominića.

Odat će počast Jakominiću koji je život izgubio krajem kolovoza 1992., ali i preostalih 26 specijalaca koji su poginuli na Velebitu. Obići će, kažu, sva dostupna mjesta na kojima su izgubili kolege. Sljedeće im je odredište Šugarska Duliba.

Ajkule - branitelji, vojnici, policajci i planinari usput nose i svijeću zahvalnosti. Na Velu Gospu, u ponedjeljak 15. kolovoza, zapalit će je u svetištu Majke Božje Krasnarske: da se ono što je bilo nikada ne zaboravi. Kad sve prođe, ostanu samo romantična sjećanja, ono lijepo, nema muke... Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.