Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akcija mladih izlazi samostalno na izbore za vijeća MO u 11 jedinica

22.11.2018.

19:04

Autor: HRT Radio Rijeka

Foto: Akcija mladih

Foto: Akcija mladih

Foto: - / -

Akcija mladih poziva sve građane da 2. prosinca u što većem broju, izađu na izbore za vijeća mjesnih odbora grada Rijeke. Smatraju da su izbori za vijeća mjesnih odbora jedni od najvažnijih izbora koje pruža demokracija.

Akcija mladih na ove izbore izlazi samostalno i to u 11 izbornih jedinica. I to u izbornim jedinicama: Belveder, nositeljica liste Lara Vrsalović; Brajda – Dolac, nositeljica liste Helena Pehovac Baričević; Bulevard, nositelj liste Darko Brusić; Draga, nositeljica liste Viktorija Vlahov; Gornji Zamet, nositelj liste Damir Klarić; Kantrida, nositelj liste Bojan Hodap; Kozala, nositeljica liste Zvjezdana Donadić; Pašac, nositelj liste Toni Staver; Podvežica, nositeljica liste Danijela Sakić; Škurinjska draga, nositelj liste Vladimir Mudrovčić i Zamet, nositelj liste Andrej Skočaj. 

Osnova programa Akcije mladih stoji iza slogana kampanje: "Pun mi je k___*- problema. Budi i ti dio rješenja!"

Akcija mladih će podržati i neke nezavisne liste čiji su se članovi dokazali u radu na poboljšanju uvjeta života svog kvarta, stoji u njihovu priopćenju.

Mjesni odbori su prvi stup i poveznica s biračima, njihovim lokalnim problemima i potrebama. Na žalost građana Rijeke, vlast na čelu s SDP-om je od mjesnih odbora te i od izbora za MO, napravila lakrdiju. Građani Rijeke danas ne znaju što rade njihovi mjesni odbori, koje su im ovlasti te tko sjedi u njima, tvrde iz Akcije mladih.

Za sve je jedini i isključivi krivac vlast u gradu i gradonačelnik Obersnel koji je od mjesnih odbora napravio nefunkcionalne jedinice koje imaju smiješan proračun i skoro nikakve ovlasti. Kada se sve to uzme u obzir, nije ni čudo da su građani nezainteresirani za rad mjesnih odbora, sudjelovanje u njima, a pogotovo za izbore, stoji u priopćenju.

Akcija mladih mjesne odbore vidi kao razinu vlasti koja aktivno surađuje s građanima u poboljšanju njihove životne sredine. Neće davati prazna obećanja i prodavati maglu, nego će se koncentrirati na individualne probleme svakog kvarta, a prioritet im je uključivanje građana.

S obzirom da se mjesni odbori u gradu Rijeci vode centralistički s Korza 16, poput države iz Zagreba, na što stalno gradonačelnik Obersnel ukazuje, gradski vijećnici AM zalagat će se za povećanje ovlasti vijeća mjesnih odbora te reorganizaciju mjesne samouprave i stvaranje gradskih četvrti ili kvartova. Osim toga boriti će se za povećanje proračuna mjesnih odbora, s obzirom da su trenutni proračuni uvredljivi, pogotovo kada se uzme u obzir da je proračun grada rijeke milijardu kuna, a prosječni proračun mjesnog odbora 30 tisuća ili 0.003 posto proračuna grada.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.