Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akcija mladih: Ne želimo bezuvjetno pristati na SDP-ove uvjete

12.07.2017.

16:05

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dan uoči drugog pokušaja konstituiranja skupštine Primorsko-goranske županije, oglasili su se i predstavnici Akcije mladih, sumnjajući da će doći do kompromisa među vijećnicima. Kažu kako ne žele bezuvjetno pristati na SDP-ove uvjete.

Iako za većinu u skupštini nedostaje samo jedan glas, pat pozicija je na snazi i dan uoči drugoga pokušaja konstituiranja, pa u Akciji mladih sumnjaju da će se vijećnici sutra složiti. Kažu kako nije upitno da mandat predsjednika županijske skupštine preuzmu i podijele SDP-ov Erik Fabijanić i njihov Mario Alempijević, već to što u Akciji mladih ne žele bezuvjetno pristati na uvjete SDP-a, kao što se to traži od koalicijskih partnera.

Ističu da su sprorazumom htjeli postići da vijećnici imaju slobodu donositi odluke, neovisno o stranačkoj stezi. "Njihovo inzistiranje je otpočetka isto, iako smo mi i prije izbora jasno poručili da ni u kakve koalicije nećemo ulaziti. Ono osnovno što mi tražimo jest da svaki županijski vijećnik glasa prema svojoj savjesti. Sutra ćemo ponovo imati neuspjeli pokušaj konstituiranja županijske skupštine", kaže Bojan Kurelić.

Predsjednik Akcije mladih Vjekoslav Rubeša dodaje: "Kada su shvatili da se nas ne može kupiti i natjerati na koaliciju te da se u koaliciju ne može pridobiti ni nitko drugi, krenuli su spinovi da mi želimo nekakve beneficije. Moram još jednom ponoviti da beneficije dolaze samo kad ste na vlasti, a mi upravo to nismo prihvatili."

Druga konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije počinje sutra u 10 sati. Ondje bi trebalo biti 46 vijećnika, a pitanje je hoće li svi doći i kako će glasovati. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.