Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akcija mladih: neka Grad Rijeka 5% svog udjela u klubu ponudi navijačima!

07.12.2017.

17:22

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Akcija mladih podržava prijedlog predsjednika HNK Rijeka Damira Miškovića da preuzme vlasnički dio kluba od zaklade Social Sport, ali i predlaže da pet posto dionica iz svog suvlasničkog dijela Grad Rijeka ponudi navijačima, odnosno građanima na otkup.

Prema ugovoru o preuzimanju HNK Rijeke iz 2012. godine, zaklada Social Sport obvezala se, odluči li prodavati svoj udio, dionice u temeljnom kapitalu ponuditi najprije Gradu Rijeci. Prema iskazanom stavu gradonačelnika Vojka Obersnela, Grad Rijeka sada nije spreman otkupljivati suvlasnički dio Social Sporta. Suglasi li se Gradsko vijeće sa stavom gradonačelnika, otvorena je mogućnost da to učini Damir Mišković.

Akcija mladih predlaže da se na Gradskome vijeću razmotri mogućnost da Grad Rijeka od svojih 30 posto dionica HNK Rijeke, pet posto ponudi građanima. Tako bi Gradu Rijeci i dalje ostao kontrolni paket od 25 posto dionica, a novac od prodaje tih pet posto dionica uložio bi se u amaterski sport i poboljšali uvjeti za bavljenje sportom u Rijeci, ističe Akcija mladih.

U sadašnjoj vlasničkoj strukturi, 70 posto ili 580 tisuća dionica ima zaklada Social Sport, a 30 posto ili 248.606 dionica ima Grad Rijeka. Prema informacijama iznijetim na konferenciji za medije, svaka dionica vrijedi 100 kuna, a prodajom pet posto uprihodovalo bi se 2,9 milijuna kuna.

Naime, Republika Hrvatska je 2012. godine prenijela sva svoja potraživanja na ime poreza od HNK Rijeke na Grad Rijeku, koji je to pretvorio u svoj udio u klubu. Uvjet države je bio da Grad Rijeka, ako ikada prodaje svoj udio u klubu, 30 posto od kupoprodajne cijene uplati u državni proračun. Tako bi pet posto dionica vrijedilo 4,14 milijuna kuna, a nakon uplate 30 posto u državni proračun, ostalo bi 2,9 milijuna, navodi Akcija mladih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.