Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akcija mladih: Otvoriti policijsku postaju za Kastav, Viškovo i Klanu!

12.06.2019.

14:32

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: Akcija mladih

Foto: Akcija mladih

Foto: - / -

Vijećnik Akcije mladih u Gradu Kastvu Davor Jurčić i vijećnik te stranke u Općini Viškovo Bojan Kurelić daans su na konferenciji za novinare ocijenili da je otvaranje policijske postaje za područje Kastva, Viškova i Klane nužnost, kao i suradnja tih lokalnih jedinica.

Otvaranje policijske postaje za područje Kastva, Viškova i Klane je nužnost, kao i suradnja ovih jedinica lokalne samouprave na racionalizaciji javnih servisa i usluga, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare koju je održala Akcija mladih.

Ubojstvo, pokušaj ubojstva te svakodnevni vandalizam na području Općine Viškova i Grada Kastva osnovni su motiv za održavanje današnje tiskovne konferencije, rekli su iz Akcije mladih. Katastrofalno sigurnosno stanje i porast vandalizma traže hitnu reakciju svih nadležnih službi i tijela. Na području Grada Kastva, Općine Viškovo i Općine Klana realan broj stanovnika je 40 tisuća, a takva kritična masa ljudi, veliki prirast i doseljavanje zahtijeva hitno otvaranje policijske postaje za to područje, istaknuli su.

Mjere suradnje koje predlaže Akcija mladih: izgradnja zajedničkog Doma zdravlja; spajanje turističkih zajednica Grada Kastva, Općine Viškovo i Općine Klana; zajedničko ulaganje u dovršetak projekta groblja koji se nalazi na samoj granici između Kastva i Viškova; zajedničko upravljanje i vlasnička struktura u komunalnom društvu; zajednički model suradnje u rješavanju problematike predškolskog i školskog odgoja.

"Nadležna policijska postaja za Kastav, Viškovo i Klanu danas je I. policijska postaja koja se nalazi u centru grada Rijeke i vrijeme odaziva na intervenciju, ako ne postoji patrola na tom području, preveliko je za kvalitetnu prevenciju i intervenciju. U rješavanje ovog problema trebala bi se zajedničkim snagama uključiti sve zainteresirane strane, odnosno ovlašteni predstavnici Kastva, Viškova i Klane. Trenutačno treba otvoriti komunikaciju s Ministarstvom unutarnjih poslova da se izvide sve moguće opcije, a s druge strane zainteresirane jedinice lokalne samouprave moraju ponuditi rješenja MUP u obliku adekvatne lokacije za zajedničku policijsku postaju pa čak i pokretanje projekta kojim će se osigurati lokacija za izgradnju stanova u okviru programa poticajne stanogradnje kojim bi se omogućilo novo zaposlenim djelatnicima policije rješavanje stambenog pitanja na ovom području", ističu iz Akcije mladih.

Osim represije trenutačno stanje s vandalizmom na području Kastva i Viškova šalje i jasnu poruku nadležnim institucijama da mladi na ovom području nemaju adekvatnih programa, inicijativa i projekata za kvalitetno ispunjenje svog slobodnog vremena, dodali su. "Ne postoje programi za mlade, prostori namijenjeni mladima kao ni projekti usmjereni na realizaciju njihovog slobodnog vremena. Ako uzmemo u obzir da su Grad Kastav i Općina Viškovo jedince lokalne samouprave s možda najvećim prirastom stanovništva, a Općina Viškovo osim što je u prosjeku starosti stanovništva jedna od najmlađih trenutačno je i brojem stanovnika daleko najveća općina u Republici Hrvatskoj, jasne su potrebe za realizaciju projekata za mlade", naglasili su.

"Osim konkretnih projekata za realizaciju slobodnog vremena za mlade treba jasno upozoriti i da ne postoje adekvatni uvjeti na ovom području koji se tiču osnovnih parametara za mjerenja kvalitete života. Pa tako Općina Viškova i Grada Kastav nemaju dovoljno mjesta u vrtićima, a Općina Viškovo nema produženog boravka u osnovnoj školi, a ni pedijatra ni ginekologa. Dom zdravlja u obje ove jedinice lokalne samouprave je na žalosnoj razini", poručuju iz Akcije mladih.

Kako bi osim kritike ponudili i konkretna rješenja, vijećnici Akcije mladih na idućim sjednicama gradskih i općinskih vijeća predložit će konkretne mjere kojima bi se osigurala dodatna sredstva za realizaciju gore navedenih projekata i inicijativa. Racionalizacijom javnih servisa i usluga može se doći do znatnih ušteda u poslovanju jedinica lokalne samouprave pa ovim putem predlažu i konkretne mjere suradnje tih jedinica lokalne samouprave kojim bi se osigurala dodatna sredstva, zaključuju iz Akcije mladih.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.