Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akcija mladih traži uklanjanje ograde s riječke rive

30.12.2019.

12:39

Autor: Hina / Albert Petrović

Foto: Albert Petrović / HRT Radio Rijeka

Foto: Albert Petrović / HRT Radio Rijeka

Foto: - / -

Gradski vijećnici Akcije mladih u nedjelju su ocijenili sramotnim postavljanje metalne ograde na dijelu riječke rive i zatražili da se ograda ukloni. Zahtjev za uklanjanje ograde poslali su ravnatelju Lučke uprave Rijeka i riječkom gradonačelniku, a u ponedjeljak su održali konferenciju za medije.

Umjesto da se Rijeka približi moru, Riva i Molo longo vrate građanima, a automobili i parkiralište premjeste s rive, Riječani su dobili dva metra visoku metalnu ogradu sagrađenu na Rivi.

"Gospodo, otkud vam pravo da od naše rive radite zatvor" - pod tim geslom Gradski vijećnici Akcije mladih održali su konferenciju za novinare na Adamićevom gatu kraj novoosvanule ograde koja dijeli marinu s brodicama od parkirališta na putničkoj obali. 

"Ograda je to sagrađena po naređenju nekog uhljebničkog činovnika Lučke uprave Rijeka koji je zaključio da je naša obala, Riva, naš jedini normalni izlaz i doticaj s morem u centru grada, nečija privatna prćija. Ograda kojom je taj činovnik odlučio odvojiti nas građane od naše Rive i našeg mora i osigurati da mi "obični" građani ne smetamo onima "posebnima", koji su odlučili svoje jahte vezati uz našu Rivu", stoji u priopćenju.

U Akciji mladih za to smatraju odgovornim ravnatelja Lučke uprave Rijeka Denisa Vukorepu, koji je, kako tvrde, svojim potpisom to omogućio. U priopćenju su naveli i da je riječka Lučka uprava postavljanjem ograde još jednom pokazala da se bavi djelatnostima izvan svojih zakonskih ovlasti te da od gradske putničke morske luke otvorene za javni promet pokušava napraviti marinu za megajahte. 

"Evo, terminal je postao gimnastička dvorana, stojimo na mjestu koje Lučka uprava iznajmljuje Gradu Rijeci za parking, a iza nas je dva metra visoka ograda kojom bi se trebali otvarati prema moru?", rekao je vijećnik Vedran Vivoda

"Što se tiče priče o sigurnosti luksuznih brodova, ovo nije marina za luksuzne jahte. Zna se gdje ona treba biti - u porto Barošu. Sad vi meni recite koji će vlasnik luksuznog plovila otići u porto Baroš nakon što Lučka uprava na ovaj način čini nelojalnu konkurenciju iznajmljujći vezove po pun manjoj cijeni u centru grada?", zapitao se Vivoda.

Ističu kako nijedna riva na našoj obali nema ogradu te da nas čekaju još dvije ograde. Ako se ograda hitno ne ukoni, kažu iz Akcije mladih, poduzet će sve pravne korake protiv odgovornih i pozvati građane na masovni prosvjed. 

Poslušajte kako je ogradu komentirao gradonačelinik Vojko Obersnel:

Obersnel o ogradi na riječkoj rivi, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.