Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akcija mladih: Vreće smeća ispred Gradskog vijeća!

09.10.2020.

13:25

Autor: Neva Funčić

Vijećnici Akcije mladih donijeli su smeće pred gradsku vijećnicu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Vijećnici Akcije mladih donijeli su smeće pred gradsku vijećnicu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: - / -

Vrijeme je da odgovorni za zbrinjavanje otpada priznaju greške, neka i njima na koju minutu zasmrdi kao što godinama smrdi građanima Viškova, poručili su vijećnici Akcije mladih i na riječko Korzo donijeli vreće smeća ispred Gradskog vijeća.

Tijekom poslijepodneva stiglo je i priopćenje Grada Rijeke u kojem se navodi kako je vreće sa smećem politička stranka donijela ispred zgrade gradske uprave na Korzu 16, u sklopu održavanja konferencije za medije na temu gospodarenja otpadom. "Vreće sa smećem su po završetku konferencije za medije bacili u ulazni prostor zgrade gradske uprave, o čemu je policija napravila uviđaj", navodi se u priopćenju. "Naglašavamo da su predstavnici Akcije mladih, sudionici konferencije za medije, činom bacanja otpada u prostor zgrade gradske uprave ugrozili zdravlje zaposlenika gradske uprave, predstavnika medija i brojnih građana koji iz različitih razloga dnevno dolaze u zgradu uprave. Ovaj je čin osobito neprihvatljiv u trenutku ponovne eskalacije COVID - 19", naglašava se i dodaje kako je ulaz u zgradu gradske uprave očišćen od vreća sa smećem i dezinficiran. "Akcija mladih, iako tvrdi da se ovime zalaže za građane Rijeke, zapravo tim građanima izravno ugrožava zdravlje", zaključuje se u dopisu Ureda Grada Rijeke kojeg donosimo u cjelosti na kraju teksta. (TPČ)

Treba stvari odnijeti na pravu adresu, rekao je Bojan Kurelić, vijećnik Akcije mladih u Općini Viškovo. Tumači da su svoje kućno smeće donijeli ispred ureda riječkoga gradonačelnika i Gradskog vijeća, kako bi ukazali na to da oni koji bi trebali uspostaviti sustav gospodarenja otpadom i upravljati njime, nisu to sposobni, a to su prvenstveno gradonačelnici, načelnici i direktori komunalnih društava.

"Ovim činom građanskog neposluha želimo upravo njih upozoriti da je posljednji čas da se to počne rješavati, jer ono što nas očekuje, neće biti dobro, kaže Kurelić te nabraja penale, moguće smeće na ulicama, nefunkcioniranje Marišćine i ogromne cijene koje će na kraju platiti građani.

Anet Trope i Vedran Vivoda, vijećnici Akcije mladih Gradu Rijeci, te Goran Mavrinac, vijećnik u Općini Čavle, na konferenciji za novinare su iznijeli kratak pregled povijesti, kako kažu, raspada sistema prikupljanja i zbrinjavanja komunalnog otpada. Kažu kako je poskupljenje cijene zbrinjavanja otpada na Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćini samo posljednja karika u lancu financijskog tereta kojeg će građani morati plaćati da bi projekt Marišćinu održali na životu.

Pitaju je li racionalno nastaviti financirati zastarjeli pogon koji gomila gubitke te navode da je direktor Ekoplusa Miodrag Šarac nedavno izjavio da je centar predviđen za zatvaranje u roku od 10 godina. Ljuti ih i netočna izjava direktorice Komunalnog društva Čistoća Jasne Kukuljan da je Rijeka jedan od predvodnika odvojenog prikupljanja otpada u Hrvatskoj te navode da Rijeka primarno odvaja 10 posto otpada, dok se na Krku odvaja 50 posto, a u nekim međimurskim gradovima i 70 posto otpada.

Zakon propisuje da građani plaćaju odvoz smeća ovisno o tome koliko smeća bacaju i koliko korisnog otpada odvajaju, ističu u Akciji mladih i tvrde da su upravo vodeći ljudi županije i grada, predsjednik skupštine Ekoplusa župan Zlatko Komadina i predsjednik skupštine Komunalnog društva Čistoća gradonačelnik Vojko Obersnel kočničari primarne selekcije otpada.

Ovakav sustav gospodarenja otpadom je ekonomski, zakonski i ekološki neodrživ, a u narednim godinama će još više opteretiti proračune kućanstava i ugroziti zdravlje mještana koji žive u blizini Marišćine, poručili su vijećnici Akcije mladih ispred Gradske vijećnice.

"Obzirom da sve naše apele ne čuje, donijeli smo svoje vreće smeća u njegovo dvorište", kažu. Poslušajte izjavu:

Kurelić: plaćamo nerad i neznanje, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.