Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akcija "Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje" održana u 11 hrvatskih gradova, među njima i Rijeka

06.12.2022.

14:01

Autor: Hina

Akcija "Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje"

Akcija "Ni jedna žrtva više - ni jedna žena manje"

Foto: Vedrana Pavlović Lisica / Radio Rijeka

Ženska mreža Hrvatske (ŽMH) u utorak održava javnu akciju "Ni jedna žrtva više, ni jedna žena manje" koja se odvija u 11 gradova, s ciljem pridruživanja globalnoj kampanji za uvođenje Međunarodnog dana protiv femicida.

Kampanja se provodi u Zagrebu, Splitu, Poreču, Virovitici, Pakracu, Malom Lošinju, Bjelovaru, Vukovaru, Belom Manastiru, Rijeci i Korenici.


Ove godine u Hrvatskoj je ubijeno 13 žena, a Hrvatska se nalazi među tri najgore zemlje u Europskoj uniji po broju femicida.


Razlog rasta broja ubojstava žena je, kako ocjenjuje Ženska mreža, u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja.


Iz Ženske mreže traže hitno donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, prepoznavanje femicida kao zasebnog kaznenog djela te izmjenu zakonodavstva koje će omogućiti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo kroz kaznenu sferu.


U Rijeci se akcija održala ispred HNK Ivana pl. Zajca, a prije samog početka akcije, održano je 13 minuta šutnje za 13 ubijenih žena u Hrvatskoj ove godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.