Hrvatski radio

Radio Rijeka

Akcija #Prekinimo šutnju: Aktivistice i na riječkom Korzu

19.10.2018.

12:29

Autor: Hina

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

U sklopu akcije #Prekinimo šutnju aktivistice udruge Roda čitale su u petak, ispred Hrvatskog sabora, svjedočanstva žena o traumatičnim iskustvima tijekom poroda ili ginekoloških zahvata u hrvatskim bolnicama. Iste poruke čitale su i aktivistice na riječkom Korzu.

U otvorenom pismu zastupnicima Rode poručuju da traže poštivanje prava žene kao osobe i pacijentice. "Želimo okruženje u kojem je moguće obostrano povjerenje. Kako će pacijentice biti suradljive ako im se uskraćuje pravo na informaciju o medicinskim postupcima, pravo na ublažavanje patnje, pravo na donošenje informiranih odluka o vlastitom reproduktivnom zdravlju", stoji u pismu.

Aktivistice su, u Zagrebu, saborskim zastupnicima, uoči sjednice, dijelile otvoreno pismo sa zahtjevom da se do Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. prosinca, donese akcijski plan za zaštitu zdravlja žena.

"Danas smo ovdje kako bismo prekinule šutnju, kako bismo donositeljima odluka prenijele poruku da je nužno hitno osuvremenjivanje i unapređivanje zdravstvenog sustava koji skrbi o reproduktivnom zdravlju žena", rekla je Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

Zatražila je hitno donošenje akcijskog plana s konkretnim koracima za unapređenje sustava, kako bi se poštivale žene i njihovo dostojanstvo te da imaju pravo suodlučivanja za postupke koji se nad njima provode tijekom medicinskih zahvata.

Aktivistice su potom pročitale neka potresna svjedočanstva žena, koja su prikupljena nakon što je Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić javno progovorila o traumama koje je doživjela prilikom obavljanja kiretaže bez anestezije u KBC-u Split.

"Kiretaža mi je rađena na živo, ja sam bila potpuno budna, noge i ruke zavezane. Ne znam je li bila gora bol zbog gubitka djeteta, bol zbog kiretaže ili bol zbog toga što su se liječnik i medicinske sestre cijelo vrijeme smijali i zbijali šale", pročitano je iskustvo jedne žene.

Druga je iznijela svoj slučaj iz 2011. godine u KBC-u Rijeka: "Šivanje međice nakon poroda, dali su mi lokalnu anesteziju, nije djelovala. Doktorica me šiva na živo, ja vičem da stane, da me boli, a ona se dere na mene: 'Što se dereš'".

Treća navodi događaj od 10. ožujka 2017. u vukovarskoj bolnici. "Kiretaža na živo, iako sam molila za anesteziju zbog psihičke rastresenosti. Trudnoća 10. tjedan, srce stalo. Držali su me za ruke, noge i glavu. Doktorica mi je govorila da sam razmažena jer plačem".

Stotine žena je poslije godina šutnje skupilo hrabrost i progovorilo o svojim najtežim i najintimnijim iskustvima poniženja, boli i bešćutnosti koja su trpjele u hrvatskim zdravstvenim ustanovama. Odgovornost je, ističu Rode, sada na čitavom društvu, a prije svega na donositeljima odluka da odmah djeluju.

Rode ističu kako žene imaju ustavno i zakonsko pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu zasnovanu na načelima humanosti, dostupnosti i suodlučivanja pacijentice, što plaćaju kao zdravstvene osiguranice i porezne obveznice.

Traže stoga političku odluku o konkretnim mjerama koje će pridonijeti sustavnom rješavanju problema nasilja prema ženama u sustavu javnog zdravstva te da se po poštivanju tih prava Hrvatska svrsta uz bok razvijenih europskih zemalja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.